“butterfly” by 3XN for nobel headquarters

3XN' s ButterflyImage courtesy of 3XN

“Butterfly” by 3XN for Nobel Headquarters

Reflecting the nature of the nobel prize, ‘Butterfly’ is an open and democratic piece of architecture, which forms a coherent and direct relationship with its surrounding environment. Located in Stockholm, Sweden, 3XN‘s competition entry is a textured, permeable and fluid design which would house the organization’s headquarters, in addition to serving as an important public cultural hub.

3XN's ButterflyImage couortesy of 3XN

Two grand staircases connect the interior of the scheme, where a welcoming foyer offers expansive views of the waterfront, blurring divisions between indoor and outdoor space. The height, volume and materials of the proposal respect neighboring structures, helping to integrate the new building within the urban landscape.

3XN's ButterflyImage courtesy of 3XN

Special attention has been given to the acoustics inside the main auditorium, where the proposal’s undulating wavelike forms are continued. At roof level, a terrace provides expansive views across the harbor towards the city center.

more. http://www.3xn.com/#/

Share on Pinterest








Submit