JTI Headquarters by SOM

JTI Headquarters by SOMImage courtesy of SOM

JTI Headquarters by SOM

Surrounded by parkland and built on a former industrial site, the new JTI Headquarters is located in a Geneva district that is home to prestigious international organizations. The design, which ranks among the most sustainable buildings in Europe, consolidates four existing JTI premises within a single landmark building and demonstrates SOM’s commitment to integrate design, sustainability, and innovative workplace solutions.

 

JTI Headquarters by SOMImage courtesy of SOM

Share on Pinterest








Submit

 

The architecture draws references not only from its immediate context, but also from Lake Geneva and the Alps, establishing a strong identity amid its illustrious neighbors while responding sensitively to the surrounding low-rise environment. The building’s opposing corners are elevated, which creates permeability through the site, opening it up to the local neighborhood and facilitating direct pedestrian connections to a transportation hub. The design team identified three spatial typologies – landscape, social amenities, and dedicated workspace – to govern the way that employees and visitors experience the building.

 

JTI Headquarters by SOMImage courtesy of SOM

Share on Pinterest








Submit

 

A ‘Continuous Landscape‘ concept integrates these three spatial types by creating a seamless experience that weaves through the building, connecting a variety of spaces. These include open plan offices, 66 meeting rooms, 31 collaborative work areas, and 23 coffee points, along with a business center, auditorium, fitness center and deli, plus two roof terraces and several social spaces. This pathway is distinguished by a series of art installations by conceptual artist Liam Gillick, a color palette of marble and gray tones, and furniture made of regionally-sourced materials

 

more. som.com

Share on Pinterest








Submit