Køge North Station

Køge North StationImage courtesy of DISSING+WEITLING

Køge North Station

DISSING+WEITLING, COBE and COWI have won first prize in international competition for Køge North Station. Køge North Station will be a traffic centre and hot-spot for the entire Copenhagen area in a unique junction where high-speed trains, local trains and freeways meet. The project consists of a 225 meter long pedestrian bridge, a station, an associated park and ride facility and a vision model for the incorporation of these elements into the landscape. Køge North Station is expected to be completed in 2018.

Køge North StationImage courtesy of DISSING+WEITLING

The team has created a characteristic landmark for green mobility in the capital region of Copenhagen. The main element of the design is a bridge combining Denmark’s most trafficked freeway with the existing local Copenhagen train line and the planned double-tracked rail line for highspeed trains. The bridge will be a new gateway to Copenhagen for the 90.000 people passing through the area daily, and a significant step on the commute for the expected 8.000 daily users of Køge North Station.

Køge North StationImage courtesy of DISSING+WEITLING

The winning design is a 225 meter long pedestrian bridge stretching across the traffic lanes, connecting east and west. The south side of the façade is closed, functioning as a solar screen, while the north side is left open providing a stunning 180 degrees panoramic view over the cultural landscape and lively traffic. The view can be enjoyed either standing, walking or by comfortably sitting on the built-in furniture along the south-facing wall. Around the bridge and the station, forecourts and paths are formed in accordance with the flow of people. The distances will be minimised and the courts will be well-arranged, creating a natural flow of walking lines.

Køge North StationImage courtesy of DISSING+WEITLING

The interior of the pedestrian bridge consists of warm and inviting materials. Padded with wooden lamellae, the inside of the pedestrian bridge becomes a warm and welcoming area, giving commuters a tactile experience in an otherwise streamlined weekday. From the outside the pedestrian bridge is covered with perforated electroplated sinus steel plates, adding depth to the expression of the façade while also matching the materials from the surrounding infrastructural system.

more. dw.dk | www.cobe.dk | www.cowi.com

Share on Pinterest








Submit