Marseilles Docks by 5+1AA

Marseille DocksPhoto by Luc Boegly

Marseilles Docks by 5+1AA

A place of reflexion and meeting between territory and city, past and future, users and inhabitants of the place, Marseilles Docks is the architectural answer to a specific context: an intervention on sensitivity and place specificity, Marseilles in relation to the Docks, the city and the sea. Studio 5+1 AA has transformed the port warehouses of Marseille into a series of courtyards decorated with installations, plants, lights and colours.

 

 

Marseille DocksPhoto by Luc Boegly

Share on Pinterest








Submit

 

5+1 AA has redesigned the ground floor of the composite urban structure, strengthening its links with the city and the port. The building had already been renovated and converted into offices and shops in 1995, but the ground floor had not been dealt with adequately. The project has been both an intervention on the Docks ground level to create an opened system connected to penetration, transparencies and new relations extending to the sea; and an intervention on people flow to give different intensities to the place. They focused on visual apertures and pathways by using light to create original atmospheres, the sun and wind as architectural/energy devices.

 

Marseille DocksPhoto by Luc Boegly

Share on Pinterest








Submit

 

The starting point has been a search for the soul of the docks because for many years it was hidden away in the cargo port so the building was seen by the people of Marseille as a physical barrier between east and west, between the historic centre and the sea. The redevelopment of Marseilles Docks aims to re-establish bonds between the site and city, users and local inhabitants while the arrangement of the internal courtyards has been designed in relation to the various flows and their intensity with respect to the various locations.

 

more. www.5piu1aa.com

Share on Pinterest








Submit