Snøhetta – design for Beethoven Festspielhaus

SnøhettaImage courtesy of  Snøhetta

Snøhetta – design for Beethoven Festspielhaus

The Oslo and New York based architectural firm has proposed a glass-fronted structure cast in white marble-aggregate concrete. The concert hall is set in a rectangular exterior form which is further augmented to create a façade of varying angles. The entire building is rotated 45 degrees, opening the foyer and the entrance area to both the Rhine River and the original Beethovenhalle.

SnøhettaImage courtesy of  Snøhetta

From this level, visitors can access the concert hall, which partly floats above the foyer, or walk onto the rooftop terrace or the open riverfront plaza, both open to the public. The architectonic landscape appears to grow out of the surroundings. The building, which starts on the park (west) side at street level, lifts upwards via a walking ramp, until it reaches full height along the riverfront.

SnøhettaImage courtesy of  Snøhetta

According to the Snøhetta architects, “structure and surroundings flow into one another, creating a landscape that invites play and intimates a diverse range of uses.” The design promises a high level of multi-functionality – from public space to a venue promising the most “intimate cultural experience”.  

more. www.beethoven-festspielhaus.de

Share on Pinterest








Submit