The Clip by Architects of Invention

002_webImage courtesy of Architects of invention

The Clip by Architects of Invention

The new link between historic Pimlico and the cutting-edge development at Nine Elms should express the city’s ambitions for those neighbourhoods and for London as a whole. On the south side, a gateway that will define a modern development; on the north side, a seamless entrance to classic Pimlico and Victoria beyond. Over the river, two asymmetrical arches gracefully soar over a continuous loop – a striking geometry that refers to London’s other bridges while reproducing none of them.

001_webImage courtesy of Architects of invention

Dedicated cycling lanes mean that The Clip will become a vital artery for commuters. The separate pedestrian paths and public realm frame new perspectives on the city making it a place to linger, meet friends and enjoy the view. The vertical arches and the horizontal loop frame vistas east and west towards the London Eye and the revitalised Battersea Power Station. Separation of the walkways results in a different viewing experience, through the loop at passing boats and out towards the city.

003Image courtesy of Architects of invention

The design is sensitive both to the white stucco-fronted Regency architecture of Pimlico, and also to the sculptural and innovative ideas of the new Nine Elms. The cycle lanes are accessible through ramps, while there are segregated ramps and lifts for pedestrian and disabled users. The landing points touch lightly on either side forming a safe and seamless transition for all users. With its unobstructed views and spacious walkways The Clip will become an attraction for both Londoners and visitors.

more .

Share on Pinterest