THE GATE RESIDENCE by Vincent Callebaut Architects

The GateImage courtesy of Vincent Callebaut Architects

THE GATE RESIDENCE by Vincent Callebaut Architects

In the heart of this New Cairo, the “Gate Residence” is an innovative design idea of Green Building, representing the combination of Trees and Building and metamorphosing the city into a vertical, green, dense and hyper-connected ecosystem. The main objective behind this urban proposal is to raise awareness of green sustainable architecture to fight against global warming in order to maintain an eco-friendly Earth for our next generation.

The GateImage courtesy of Vincent Callebaut Architects

The project shows a high ambition in green energy and technology. A solar roof covering the shopping area, green terraces and sky villas partially unifies architecturally the whole complex. This roof provides the possibility of maximizing green energy; providing shadow where necessary, thus decreasing the demand in mechanical ventilation. This roof is also the support for the solar panels and solar heating tubes, and for the green vertical gardens.

The GateImage courtesy of Vincent Callebaut Architects

Volumetrically, the “Gate Residence” is organized around a central street named “the Boulevard” acting virtually as the spine of the housing project. The 1000 apartments are organized in rectangular regular buildings, the “U” shapes, attached to the central street. The objective is to create a sustainable landmark in New Cairo by transforming this efficient building mass, multiplying the perspective views towards the streets, into a huge urban oasis. The program provides an underground parking on 4 levels; 1 level of supermarkets, 3 levels of commercial area starting on ground level connected with Nozha street, and finally 9 levels of housing integrating 3 levels of offices along the inner street.

The GateImage courtesy of Vincent Callebaut Architects

The building mass is refined by the softening of all the edges of the “U” shapes. The facades of the 9 housing floors are conceived like an horizontal sedimentation of e-low glass and polished white stone. At both ends, the facades are inspired from the gills of fish acting as sunshades. All around, linear hollow joints in steel stretch horizontally all the blocks to keep an elegant global building volume. All the balconies are transformed into suspended gardens by the integration of planting beds along the facades perimeter in order to create green cascades falling in each courtyards. The ambition of the Gate Project is to create a new prototype of inhabited ecosytem that combines passivhaus principles and renewable energy technology to assure 50% of energy saving. The building is designed to decrease its carbon footprint, and to recycle a part of its own waste as the grey water for example.

more. vincent.callebaut.org

Share on Pinterest








Submit