1500 West Georgia | ITSLIQUID

1500 West Georgia

Architecture | December 10, 2018 |

1500 West GeorgiaImage courtesy of Buro Ole Sheeren

1500 West Georgia
Location: Vancouver, Canada

Vancouver, consistently ranked as one of the most livable cities, has much to offer beyond a vibrant social environment, the “City of Glass” is known for its buildings of transparency and for its breathtaking surroundings of clear water and snow-covered mountains. But, like many cities today, its skyline is dominated by verticality – extrusions of generic towers that don’t engage their environment and create isolation rather than connection. The design opens up the inert shaft of the tower to embrace both city and nature in a three-dimensional sculpture which projects the space of living outwards into the surrounding context.

1500 West GeorgiaImage courtesy of Buro Ole Scheeren

Located on one of Vancouver’s main avenues, the tower stands as a new beacon at the entrance to Vancouver from the North Shore and Stanley Park and forms an urban pivot at the junction where the city’s grid splices and begins to expand from the West End to the diagonal along West Pender Street into the Coal Harbour waterfront and downtown Vancouver. Its position at the crossroads between the City to the South, Stanley Park to the North, and the waterfronts to both the East and West calls for a multidirectional design that capitalizes on the urban and natural qualities at this important site in the West End.

The design of the building presents a carefully crafted distinctive silhouette that reaches out to engage the space of the city and stands as a new beacon that activates the skyline. The tower opens up to embrace both city and nature in a three-dimensional sculpture, projecting the space of living outwards into the site’s surroundings, responding to the multi-directional context while respecting views to and from neighbouring buildings, and maximising unobstructed views to the surrounding water, parks, and city.

1500 West GeorgiaImage courtesy of Buro Ole Scheeren

Special consideration has been given to maintaining existing spatial qualities while enhancing and reinvigorating aspects of the public plaza and its heritage. As a special place in the city for Vancouverites who have fond memories of the existing office building and water cascade by architects Rhone and Iredale, the design retains the modernist Crown Life Place and enhances the qualities of the site and respectfully translates the original character, while offering new possibilities to the community. The minimised footprint of the residential tower touches the ground and embeds itself into a multi-level water landscape.

 more. buro-os.com

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


Proposal for an Expo Pavilion…

Architecture | February 26, 2021

By imagining, making, communicating, and sharing within the pavilion's activity spaces on the ground, a bright and open future is revealed in the clouds above. We developed our concept for the pavilion to respond to the idea of communicating, openness, hospitality, and change. Read more


Private Home, Herengracht by Mokkō…

Design | February 26, 2021

In an art collector’s eclectic canal house apartment in the city center of Amsterdam, we designed and created a contemporary central living room inspired by Japanese aesthetics. The interior is designed for the client to retreat from the busy streets and from his collection of art, books and souvenirs. Read more


PHOTOGRAPHER OF THE MONTH –…

Calls | February 23, 2021

ITSLIQUID Group officially presents PHOTOGRAPHER OF THE MONTH - FEBRUARY 2021, a competition open to all photographers of any level worldwide and established to increase and develop the art market and the dialogue between collectors, art critics, journalists and art lovers. The winners will be featured on ITSLIQUID Platform, promoted extensively worldwide and considered for any upcoming curatorial projects of ITSLIQUID Group. Read more


Nan Tien Education and Cultural…

Architecture | February 18, 2021

The Nan Tien Education and Cultural Centre is a tertiary facility and multicultural art gallery in Wollongong, Australia. Situated opposite of the Nan Tien Temple, the largest Buddhist temple in the southern hemisphere, the new building sits on the former site of a landfill bought by the Nan Tien Institute from the council for one Australian dollar. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!