Alila Bangsar by Neri&Hu | ITSLIQUID

Alila Bangsar by Neri&Hu

Design | December 25, 2020 |

Alilabangsar Malaysia 001
Neri&Hu Project, Alila Kuala Lumpur, photographed by Pedro Pegenaute

The Inserted Courtyard – Alila Bangsar
Kuala Lumpur, Malaysia, July 2018

Located between Brickfields, a former colonial neighborhood, and Bangsar, an up-and-coming area of Kuala Lumpur, the project is situated at the junction between these two districts, old and new, a conceptual linkage between the past and the present. The hotel occupies the ground floor and the top eight floors of a new tower, with five levels of guest rooms and three levels of public areas, with Neri&Hu responsible for both architecture and interior design. A rigid structural grid defines the project from outside to inside, signaling its presence on the façade, while acting as a framework within which each function of the hotel is contained.

Alilabangsar Malaysia 002
Neri&Hu Project, Alila Kuala Lumpur, photographed by Pedro Pegenaute

On the ground floor, the guest is guided along the building and into the lower lobby through the regular intervals of the structural grid which form the entry doors as well as a protective canopy. Upon entering, the concept of an “urban oasis” is immediately present through the lush tree plantings throughout the interiors. Arriving at the upper lobby on level 42 the guest is welcomed into a double-height space, a lantern open to the surrounding city which allows the maximum natural light. Adjacent to this is the swimming pool, connected by a theatrical grand staircase, which becomes a stage to see and be seen. At this moment the boundary between interior and exterior blur, while the structural grid breaks open to form a courtyard, around which all activities within the hotel are centered.

Alilabangsar Malaysia 003
Neri&Hu Project, Alila Kuala Lumpur, photographed by Pedro Pegenaute

The public areas of the hotel center around the open exterior courtyard, spanning three stories high, defined by the regular grid of columns and beams which frames views of the stunning panorama but also protects the inserted courtyard from the crowd of the surrounding metropolis. The notion of landscape continuing from exterior to interior, of nature being inserted into the architecture, is the key element which ties all the public spaces together and defines the urban oasis. Located on the top two levels of the courtyard are the specialty restaurant, the cocktail bar and the outdoor rooftop bar. All the venues converge around the courtyard to activate this space in unexpected ways at all hours of the day. Custom furniture and crafted bronze details complement the simple material palette of gray stone, white plaster and Balau wood.

Alilabangsar Malaysia 004
Neri&Hu Project, Alila Kuala Lumpur, photographed by Pedro Pegenaute

For the guestrooms, the concept was to define the layout with two different elements: “the hut” and “the indoor courtyard”. Following the analogy of a small village the hut is the indoor space where the functions of daily living are enclosed. The bathroom is inserted as a floating box in the hut structure and allow for free-flowing circulation around the space. The indoor courtyard at the end of the room, close to the window, becomes a private sanctuary to take in the beautiful view of Bangsar and beyond.

more. www.neriandhu.com

Alilabangsar Malaysia 006
Neri&Hu Project, Alila Kuala Lumpur, photographed by Pedro Pegenaute
Alilabangsar Malaysia 007
Neri&Hu Project, Alila Kuala Lumpur, photographed by Pedro Pegenaute
Alilabangsar Malaysia 008
Neri&Hu Project, Alila Kuala Lumpur, photographed by Pedro Pegenaute
Alilabangsar Malaysia 009
Neri&Hu Project, Alila Kuala Lumpur, photographed by Pedro Pegenaute
Alilabangsar Malaysia 010
Neri&Hu Project, Alila Kuala Lumpur, photographed by Pedro Pegenaute
Alilabangsar Malaysia 011
Neri&Hu Project, Alila Kuala Lumpur, photographed by Pedro Pegenaute
Alilabangsar Malaysia 012
Neri&Hu Project, Alila Kuala Lumpur, photographed by Pedro Pegenaute
Alilabangsar Malaysia 013
Neri&Hu Project, Alila Kuala Lumpur, photographed by Pedro Pegenaute
Alilabangsar Malaysia 014
Neri&Hu Project, Alila Kuala Lumpur, photographed by Pedro Pegenaute
Alilabangsar Malaysia 015
Neri&Hu Project, Alila Kuala Lumpur, photographed by Pedro Pegenaute

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


IT’S OUR F***ING BACKYARD DESIGNING…

Design | July 1, 2022

The Stedelijk spotlights the greatest challenge of our time: the climate crisis. The exhibition It’s Our F***ing Backyard shows that designers can make a compelling difference: through innovative experiments or by drawing on local knowledge, they invite us to look at materials in a radically new way and offer us design that is both responsible and aesthetic, comfortable and accessible. Read more


ESMA DEREBOY

Design | June 29, 2022

Esma Dereboy, one of the new era designers of Turkey, has achieved an important success by winning the IF DESIGN AWARD and the RED DOT AWARDS, which are the most important of the world-famous design awards this year. Read more


ZENTRUM PAUL KLEE

Architecture | June 28, 2022

The complex nature of the shapes and articulations of the body of work of German-Swiss artist Paul Klee is reflected in the architecture of the Zentrum. Read more


COLOUR RUSH!

Design | June 23, 2022

The annual presentation at the Vitra Schaudepot reveals the collection of the Vitra Design Museum in a fresh light every year. The new focus topic, which will be on display from May 2022 to May 2023, is wholly devoted to colour. Following an invitation from the Vitra Design Museum, Dutch designer Sabine Marcelis has transformed the Schaudepot in one simple, sweeping gesture by sorting its roughly four hundred exhibits by colour. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!