ART BARN OF THOMAS RANDALL-PAGE | ITSLIQUID

ART BARN OF THOMAS RANDALL-PAGE

Design | June 22, 2021 |

trp devon
Photo by Jim Stephenson. Image courtesy of Thomas Randall-Page

Art Ban of Thomas Randall-Page
Location: Devon, England
Status: Completed

Thomas Randall-Page slides open a muted agricultural building to reveal an elegant new art space for his father, the sculptor Peter Randall-Page RA.

In 2011 Peter bought a nondescript, modern cow barn deep in the Devon countryside. He commissioned his son to convert it into an archive and store for his work. After 9 years of designing and crafting, the project is complete, and clear evidence of how architecture can benefit from being done slowly.

Film by Jim Stephenson. Video courtesy of Thomas Randall-Page

‘’Wood, stone, galvanised steel: the materials and technologies are simple, local and agricultural. The luxury is the time we spent talking, thinking and drawing.’’
Thomas Randall-Page

A series of industrial scale shutters in cedar and galvanised steel playfully fold and slide, revealing a complex, multi-layered space within a mute and unassuming exterior. Inside the vast day-lit gallery, a freestanding ‘creature’ stands on stone hooves.

trp devon
Photo by Jim Stephenson. Image courtesy of Thomas Randall-Page

Known as the ‘Winter Studio’ this room-within-a-room is the project’s nerve centre. It is wrapped in a dark cork and warmed by a wood-burning stove. Beyond its door, a balcony offers long views out through the tree canopy and across the valley. As the building is re-shuttered on departure, the balcony folds back flat, effortlessly becoming part of the wall again.

The Art Barn sits on the boundary between Devon’s rolling field-scape and the steep and wooded Teign Valley in Dartmoor National Park. This 250m2 solar-powered, off-grid building will function as a drawing studio, sculpture store, archive, occasional gallery, and ultimately a permanent home for Peter’s work.

trp devon
Photo by Jim Stephenson. Image courtesy of Thomas Randall-Page

‘’Working with Thomas and my team of trusted artisans, the ‘in-house’ process was more akin to the making of a sculpture than a building, blurring conventional client-architect contractor relationships.’’
Peter Randall-Page RA

‘’Peter’s trust, enthusiasm and patience as a client gave me a unique space to invent solutions from scratch, really consider how one material meets another, and be playful with the moving elements.’’
Thomas Randall-Page

more. www.thomasrandallpage.com

trp devon
Photo by Jim Stephenson. Image courtesy of Thomas Randall-Page

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below






    RELATED POSTS


    FUTURE OBSERVATORY

    Design | May 9, 2024

    The Design Museum today announces a new display space for design research responding to environmental crises, opening to the public on Monday 20 November 2023. This will be the first display in a series curated by Future Observatory, the Design Museum’s national research programme for the green transition coordinated in partnership with the Arts and Humanities Research Council (AHRC), part of UK Research and Innovation (UKRI). Read more


    Z HLÍNY KVĚT

    Design | April 26, 2024

    Brand Z hlíny květ proudly announces its innovative approach to interior décor with the launch of its latest collection, merging the elegance of houseplants with artisanal ceramics. Read more


    Restaurant “Spring Feast” Chaohu

    Design | April 6, 2024

    The Bantang hot springs in Chaohu are a popular destination for tourists and wellness holidaymakers. Embedded in breath-taking surroundings, we designed a restaurant that translates the natural waterscape into a dynamic experiential space. The restaurant's unique selling point is the water of these famous springs, which is used in the preparation of dishes and served as drinking water. Read more


    Tsuyoshi Tane: The Garden House

    Design | March 18, 2024

    The presentation »Tsuyoshi Tane: The Garden House« at the Vitra Design Museum Gallery is dedicated to the recently constructed Tane Garden House on the Vitra Campus. With a footprint of barely 15 square metres, the house combines a rooftop viewing platform for Campus visitors and a meeting room for the gardeners who tend the grounds. Read more


    Sign up for our Newsletter.

    Enter your email to receive our latest updates!