Bellerivestrasse 36 by C.F. Møller Architects | ITSLIQUID

Bellerivestrasse 36 by C.F. Møller Architects

Architecture | March 2, 2020 |

Bellerivestrasse 36 by C.F. Møller Architects
Image courtesy of C.F. Møller Architects

Bellerivestrasse 36 by C.F. Møller Architects
Location: Zurich
Status: Ongoing

Modernisation of an iconic 70s Swiss office building into a highly sustainable building integrated with the surrounding park and Lake Zürich to become a new attraction for users and citizens in Zürich. The obsolete office building at Bellerivestrasse 36 from 1974 is transformed into a modern and sustainable building. The façade of the building is revived into an optimized, energy performing, light and transparent façade cladded with photovoltaic panels that protect the interior from direct sunlight at the same time. The interior consisting of office and rental units are connected to a new atrium which creates synergy and knowledge sharing between the different departments. The central position of the atrium brings identity and a feel of belonging to the users of the building.

Bellerivestrasse 36 Zurich C F Moeller Img 70174 W1600 H1200
Image courtesy of C.F. Møller Architects

Existing stone roof terraces are converted into greener spaces and connected to the surrounding park to delay rainwater running from the roofs to the ground and create biodiversity for plants and microorganisms. Entrances are all scaled down to bring the building to eye level with its users and passersby. This also breaks the wind and downdraughts creating more comfortable outdoor recreational zones. The horizontal photovoltaic panels on the facade are covered with colour treated glass to make them match the metal cladding on the supporting structure for the façade elements. This gives the building a new horizontal and light expression that fits elegantly in the existing park and gives the users and passers-by a clear view into the new office building. Wood cladded lift cores, white ceilings and a stone floor on the ground floor and wooden floors above ground floor are envisaged to create an elegant colour palette inside the building. The result from the renovation is a Swiss Minergie-A sustainability certification.

more. www.cfmoller.com

Bellerivestrasse 36 Zurich C F Moeller Img 70175 W1400 H893 Td
Image courtesy of C.F. Møller Architects
Bellerivestrasse 36 Zurich C F Moeller Img 70176 W1400 H906 Td
Image courtesy of C.F. Møller Architects
Bellerivestrasse 36 Zurich C F Moeller Img 70177 W1400 H870 Td
Image courtesy of C.F. Møller Architects

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


CHENGDU SKY VALLEY BY MVRDV

Architecture | November 11, 2020

MVRDV is revealing Chengdu Sky Valley, a competition entry for the Future Science and Technology City that fuses technology with nature, urban with rural, and modernity with tradition. It celebrates the dualities inherent to Chengdu and creates a unique symbiosis between them. Through a computational workflow developed by in-house tech taskforce MVRDV NEXT, Chengdu Sky Valley engages with multiple stakeholders to balance the competing needs of the area on the outskirts of one of China’s emerging cities. Read more


Dujiangyan Zhongshuge Bookstore

Design | October 24, 2020

The famous writer Yu Qiuyu once wrote: "Its water is infiltrating and extending; its civilization is a kind of spiritual life. The city is called Dujiangyan, located at south west of China". Read more


COMCAST TECHNOLOGY CENTER BY FOSTER+PARTNERS

Architecture | October 21, 2020

Located next to the existing Comcast Center, the Comcast Technology Center rises 1,121 feet (341 meters) as the city's tallest building. The Comcast Technology Center is vertically stepped, with loft-like work spaces and state-of-the-art television studios for NBC10 and Telemundo62, with a 12-story Four Seasons Hotel above. Read more


Maniera 22

Design | October 19, 2020

The Brussels gallery MANIERA presents a collection of furniture objects by the renowned Italian architect Francesca Torzo (1975, Padova, lives and works in Genoa). Having previously collaborated with Peter Zumthor, the architect Francesca Torzo opened her own office in Genoa in 2008. In 2018 she was a participant in the 16th Architecture Biennale in Venezia. Her recent project for the extension of the Z33 in Hasselt has been awarded with the International Piranesi award in 2018, as well as with the Italian Architecture Prize in 2020. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!