Boulevard Heights | ITSLIQUID

Boulevard Heights

Architecture | January 15, 2019 |

Boulevard Heights
Image courtesy of Perkins+Will

Boulevard Heights
Location: Dubai, United Arab Emirates
Status: Ongoing

These 54 and 44 story towers were inspired by the desire of the client to develop a design for the site that was both modern and classic in its aesthetic. Borrowing from the language of the classic New York skyscraper, a number of options were developed all of which provide simple, orthogonal, cost-effective and efficient plans while allowing for a variety of podium and tower variations. The structural shear walls are externally expressed giving the scheme a strong vertical composition while at the same time maximizing the affective structural width of the building thus increasing structural efficiency and reducing the cost of construction. This approach has the added benefit of providing a natural segregation between the units.

Boulevard HeightsImage courtesy of Perkins+Will

The podium areas accommodate a variety of retail and shopping experiences as well as the main service and loading bays. The upper portions of the podium includes a number of duplex units with views out over the adjacent boulevard. The roof of the podium provides landscaped amenity spaces and a roof top pool. One and two bedroom apartments are located in the lower portion of the tower while the upper levels accommodate 3-bed duplex units. An overriding aim of the project has been to maximize views to the Burj Khalifa and Burj fountains owing to the significant premium these views will bring to the property. A subdued, monochrome colour palette was applied throughout the interior.

Boulevard HeightsImage courtesy of Perkins+Will

The spaces needed to be divided into rooms to satisfy living requirements, but in each space, the views to the local area are placed in shared spaces rather than confined to bedrooms. In this manner, the apartments allow for appreciation of the city to be a communal activity. The quiet interior provides residents with a respite from the noise and pace of the city. Residents can bathe in the evening light and breathtaking views of the local skyline.

more. www.perkinswill.com

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


CHAIR TIMES BY VITRA

Design | May 29, 2020

The film Chair Times leads on a path through a ‘sea of chairs’: 125 objects dating from 1807 to the latest 3D printed designs are arranged in the order of their production years, forming a timeline of modern seating design in the Vitra Schaudepot. Which objects would professionals in the design field want to talk about? Read more


SOUTHBANK BY BEULAH – UNSTUDIO…

Architecture | May 18, 2020

The design proposal by UNStudio with Cox Architecture for Southbank by Beulah aims to establish a new destination for the Southbank area and Melbourne. The project is integrally organised by one Big Detail: a Green Spine of vertically networked platforms, terraces and verandas. Read more


The isolate screen divider kit

Design | May 17, 2020

The Covid-19 pandemic has quickly established behavioural changes with the public as they are much more conscious when they share communal spaces. Future aircraft passengers will place even greater value on their personal space than ever before - Not simply from a comfort perspective, but from a health and safety standpoint. Airlines will need to adapt their cabins in order to tempt customers back and reassure them that their health is protected whilst on board. Reduced passenger loads will free-up opportunities to adapt existing cabins to address this new normal in the short to medium term. Read more


MAGAZINE WALL HANGER

Design | May 13, 2020

The MAGAZINE WALL HANGER offers the ease of revisiting beautiful images from magazines and books, articles, poems, art zines, comics, recipes, music notes, quotes, or whatever gem deserves the attention. When users find a nice magazine spread, they clip this to the wall hanger, then hang it like they would a painting. MAGAZINE WALL HANGER began in Switzerland as part of a Master of Design Studies project. Two years and many prototypes later, the product as it is today was created. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!