Calgary’s New Central Library and Library Plaza | ITSLIQUID

Calgary’s New Central Library and Library Plaza

Architecture | February 12, 2018 |

Calgary's New Central Library and Library PlazaImage courtesy of Snøhetta

New Central Library and Library Plaza
Snøhetta and DIALOG
Calgary, Canada
Status: Under Construction

In 2013, Snøhetta and DIALOG‘s competition-winning design was selected for the new Calgary Public Library.  Following a two year process of community engagement, the new design will realize the city’s vision for a technologically advanced public space for innovation, research and collaboration at the intersection of Downtown Calgary and East Village

 

Calgary's New Central Library and Library PlazaImage courtesy of Snøhetta

 

The design team embraced the city’s diverse urban culture and unique climate, striving to create the right library for Calgary by establishing a vibrant, welcoming and accessible public space in the heart of this rapidly expanding metropolis.  
Inspired by the nearby foothills, the site is transformed into a terraced topography that rises up and over the existing Light Rail Transit Line crossing the site.

 

Calgary's New Central Library and Library PlazaImage courtesy of Snøhetta

 

The lifted library, with an open entry at the heart of the site, allows for a visual and pedestrian connection between East Village and Calgary’s downtown. The entry, framed by the wood-clad arches that reference the ‘chinook’ arch cloud formations common to Alberta, becomes a gateway to neighboring communities and provide a new outdoor civic spaces within the city. Upon entering the library, visitors encounter a lobby awash with natural light. Your eye is drawn up through the sky lit atrium where clear visibility of the library’s public program and circulation along the atrium’s perimeter serve as a wayfinding strategy from the main entrance and on each floor. 

 

Calgary's New Central Library and Library PlazaImage courtesy of Snøhetta

 

The Library program is organized on a spectrum , starting with more engaging public programs on the ground floors, and spiraling up to quieter, focused study areas on the third and fourth floors. The façade utilizes a unique geometry and distribution of clear and fritted glass openings to control desired daylight levels for the interior spaces. Dramatic, highly transparent zones attract public interest to activities inside, while closed areas provide more focused study spaces.  The encapsulation of the existing Light Trail Train is currently underway, and the new Calgary Public Library is expected to be completed in 2018. 

 

more. snohetta.com

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


SOUTHBANK BY BEULAH – UNSTUDIO…

Architecture | May 27, 2020

The design proposal by UNStudio with Cox Architecture for Southbank by Beulah aims to establish a new destination for the Southbank area and Melbourne. The project is integrally organised by one Big Detail: a Green Spine of vertically networked platforms, terraces and verandas. Read more


The isolate screen divider kit

Design | May 26, 2020

The Covid-19 pandemic has quickly established behavioural changes with the public as they are much more conscious when they share communal spaces. Future aircraft passengers will place even greater value on their personal space than ever before - Not simply from a comfort perspective, but from a health and safety standpoint. Airlines will need to adapt their cabins in order to tempt customers back and reassure them that their health is protected whilst on board. Reduced passenger loads will free-up opportunities to adapt existing cabins to address this new normal in the short to medium term. Read more


MAGAZINE WALL HANGER

Design | May 21, 2020

The MAGAZINE WALL HANGER offers the ease of revisiting beautiful images from magazines and books, articles, poems, art zines, comics, recipes, music notes, quotes, or whatever gem deserves the attention. When users find a nice magazine spread, they clip this to the wall hanger, then hang it like they would a painting. MAGAZINE WALL HANGER began in Switzerland as part of a Master of Design Studies project. Two years and many prototypes later, the product as it is today was created. Read more


GASTRO SAFE ZONE by HUA…

Design | May 19, 2020

The COVID19 restrictions closed thousands gastro businesses around the world. External safe zones with immobile three-seat tables enable countries to open restaurants, coffee houses, and bars. Even if only in the restricted mode. The safe zone offers a possibility for external eating while obey current restrictions. The goal is to support local businesses. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!