CHANGZHOU CULTURE PLAZA | ITSLIQUID

CHANGZHOU CULTURE PLAZA by LICHTVISION DESIGN

Architecture | October 11, 2023 |

changzhou_culture_plaza
Image courtesy of Lichtvision Design | © Schran Images

Changzhou Culture Plaza by Lichtvision Design
Location: Changzhou China
Status: Completed, 2020

The Changzhou Culture Plaza is embedded in a park in the new city centre of the Chinese megacity Changzhou. In the basement of the six buildings, there are retail areas and restaurants. On the floors above, exhibition areas, museums (including a science and technology museum) and a library form the cultural core of the plaza. The special feature of the 363,715 square metre building complex is its sculptural architecture: six, free-standing pavilions cantilevering upwards in large arches, creating an expansive, segmented roof. At the base, each pavilion’s volume decreases on two sides, opening up a covered public space that merges into the surrounding park on all sides.

changzhou_culture_plaza
Image courtesy of Lichtvision Design | © Schran Images

A watercourse flows through the 17-hectare site and connects each pavilion. Daylight comes through the openings between the pavilions and reaches the shops, restaurants, and the watercourse in the basement. Working with both GMP Architekten and the landscape architects at WES, Lichtvision had to fulfil the façade and public space lighting per the architect’s specifications while also creating the atmosphere around the watercourse and landscape desired by the landscape architect.

changzhou_culture_plaza
Image courtesy of Lichtvision Design | © Schran Images

One challenge to the façade lighting was the sheer size of the architecture. Each individual pavilion rises 50 metres into the air. Although each building serves different functions on the inside, they are intended to form a singular, coherent, architectural unit on the outside. Uniform façade lighting emphasises this very unity. Using high pole lights around the complex, Lichtvision is able to carry out this design intent. The homogeneous floodlighting emphasises the sculptural appearance of the pavilions and their cantilevered structure. Poles were also used for the general lighting of the streets and pedestrian areas. To distribute the light optimally and to enhance zoning and orientation, higher poles highlight the spatial axis, while lower poles accentuate the entrance areas around the plaza. From the cantilever edges, the central public space between the pavilions is illuminated creating a meeting point and inviting passersby to take a break. Façade details are emphasised by linear light that blends into the architecture. Additionally, white and coloured lights are integrated into the horizontal slats of all inward-facing façades.

changzhou_culture_plaza
Image courtesy of Lichtvision Design | © Schran Images

In the late afternoon, decreasingly less natural daylight reaches the watercourse in the basement. Then underwater linear lights illuminate the waterfront, water features, cascades, and the water basin at night. The artificial lighting visually enhances the water on the riverside promenade. Other distinctive elements such as trees and sculptures are illuminated by recessed floor luminaires. Linear luminaires are integrated into benches and handrails. At night, the lighting design sets the scene for the architectural features and natural elements. The lighting concept reinforces the architectural unity of the pavilions and makes the cultural centre appear as if it were radiating from within.

more. www.lichtvision.com

changzhou_culture_plaza
Image courtesy of Lichtvision Design | © Schran Images
changzhou_culture_plaza
Image courtesy of Lichtvision Design | © Schran Images
changzhou_culture_plaza
Image courtesy of Lichtvision Design | © Schran Images

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below






    RELATED POSTS


    FLOATING GLASS MUSEUM

    Architecture | May 9, 2024

    Architecture firm Luca Curci Architects presents Floating Glass Museum, a groundbreaking project where the boundaries between art and nature blur and the water becomes a canvas for contemporary expression. The project has been conceived in collaboration with Giulia Tassi Design and an international team of architects and designers with the support of artificial intelligence. Read more


    BREATH OF AN ARCHITECT

    Architecture | March 28, 2024

    From December 9, 2023 to April 21, 2024, the Fondation Cartier pour l’art contemporain presents Breath of an Architect, an exhibition especially created for the institution by architect Bijoy Jain Read more


    THE RED THREAD

    Architecture | March 7, 2024

    The 13 levels of adaptable workspace at NAB 3PS are connected by the red staircase that has become the motif of Woods Bagot’s collaborations with NAB. Read more


    MERCEDES-BENZ MUSEUM

    Architecture | February 28, 2024

    The Mercedes-Benz Museum is located next to highway B14 at the entrance of Stuttgart. The museum covers 16,500 m2 of exhibition space for the historical collection of Mercedes-Benz, which consists of 160 cars. In addition to the exhibition space, the museum houses a museum shop, a restaurant, offices and a sky lobby. Read more


    Sign up for our Newsletter.

    Enter your email to receive our latest updates!