Chaoyang Park Plaza – Impression of an Ink Landscape on Beijing’s Skyline | ITSLIQUID

Chaoyang Park Plaza – Impression of an Ink Landscape on Beijing’s Skyline

Architecture | December 17, 2017 |

Chaoyang Park Plaza - Impression of an Ink Landscape on Beijing’s SkylineImage courtesy of MAD Architects

Chaoyang Park Plaza – MAD Architects
Beijing, China
Status: Completed

 

MAD Architects, led by Ma Yansong, has completed “Chaoyang Park Plaza”, which includes the Armani apartment complex. Positioned on the southern edge of Beijing’s Chaoyang Park – the largest remaining park in Beijing’s central business district area ─ the 220,000 sqm complex includes 10 buildings which unfold as a classic Shanshui painting on an urban scale.Having a similar position and function as Central Park in Manhattan, but unlike the modern box-like buildings that only create a separation between the park and the city, “Chaoyang Park Plaza” instead is an expansion of nature. It is an extension of the park into the city, naturalizing the CBD’s strong artificial skyline, borrowing scenery from a distant landscape – a classical approach to Chinese garden architecture, where nature and architecture blend into one another.

 

Chaoyang Park Plaza - Impression of an Ink Landscape on Beijing’s Skyline
Image courtesy of MAD Architects 

 

“In modern cities, architecture as an artificial creation is seen more as a symbol of capital, power or technological development; while nature exists independently. It is different from traditional Eastern cities where architecture and nature are designed as a whole, creating an atmosphere that serves to fulfill one’s spiritual pursuits,” said architect Ma Yansong. “We want to blur the boundary between nature and the artificial, and make it so that both are designed with the other in mind. Then, the argument in the modern logic of humans to protect or to destroy nature will no longer exist if we understand and see humans and nature as co-existing. Human behavior and emotion is part of nature, and nature is where that originates and ends.”

 

Chaoyang Park Plaza - Impression of an Ink Landscape on Beijing’s SkylineImage courtesy of MAD Architects

 

Inspired by traditional Chinese landscape paintings, the design remodels the relationship of large-scale architecture within our urban centers. It introduces natural forms and spaces – “mountain, brook, creek, rocks, valley and forest” – into the city. The asymmetrical twin tower office buildings on the north side of the site, sit at the base of the park’s lake and are like two mountain peaks growing out of the water. The transparent and bright atrium acts like a “drawstring” that pulls the two towers together by a connecting glass rooftop structure. The small-scale, low-rise commercial buildings appear as mountain rocks that have endured long-term erosion. They seem to be randomly placed, but their strategic relationship to one another forms a secluded, but open urban garden, offering a place where people can meet within nature in the middle of the city. The two multi-story Armani apartments to the southwest continue this concept of “open air living” with their staggered balconies, offering each residential unit more opportunities to be exposed to natural sunlight, and ultimately feel a particular closeness to nature.

 

Chaoyang Park Plaza - Impression of an Ink Landscape on Beijing’s Skyline
Image courtesy of MAD Architects

 

The overall environment is shaped by smooth, curved surfaces of black and white, creating a quiet and mysterious atmosphere. It is one that evokes the emotion and aesthetic resonance of a traditional Chinese ink painting, creating a tranquil escape from the surrounding, bustling urban environment. The landscape that weaves itself in between the buildings incorporates pine trees, bamboo, rocks and ponds ─ all traditional eastern landscape elements that imply a deeper connection between the architecture and classical space. Japanese graphic artist Kenya Hara led the design of the “simple” and “refined” signage system for the project.

 

Chaoyang Park Plaza - Impression of an Ink Landscape on Beijing’s SkylineImage courtesy of MAD Architects

 

The project has been awarded the LEED Gold Certification by the US Green Building Council, as the ideal of “nature” is not only embodied in the design concept, but in the innovation and integration of green technology as well. The vertical fins seen on the exterior glass façade emphasize the smoothness and verticality of the towers. They also function as the energy efficient ventilation and filtration system, drawing fresh air indoors. At the base of the towers, there is a pond, that while making them appear as if they are going into infinity, works as an air cooling system in the summer, decreasing the overall temperature of the interior
Chaoyang Park Plaza” completely transforms the model of building found in our cities’ central business districts. But even though it is located in the center of Beijing’s CBD, the intention is for it to have a dialogue with the traditional and classical city of Beijing – reflecting the interdependence between man and nature, both in urban planning, and the large-scale presentation of the Shanshui garden. In the painting of Wang Mingxian, an architectural historian, he juxtaposed “Chaoyang Park Plaza” into a classical landscape painting. 

 

Chaoyang Park Plaza - Impression of an Ink Landscape on Beijing’s SkylineImage courtesy of MAD Architects

 

The architecture and the natural scenery seemed harmonious together, unlike how some might think the buildings do not fit into their urban context. Commenting on this contrast, Ma Yansong said: “I don’t think that’s our problem. The real question is when did the original cultural context of this city disappear? We have the opportunity to try and create a different kind of city, that on a spiritual and cultural level, can be compared to the classical cities of Eastern philosophy and wisdom.”

 

more. www.i-mad.com

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


Marking Time: Process in Minimal…

Art | January 17, 2020

From December 18, 2019, through July 20, 2020, the Solomon R. Guggenheim Museum presents Marking Time: Process in Minimal Abstraction. Featuring a selection of nearly a dozen paintings and works on paper from the Guggenheim collection by Agnes Martin, Roman Opałka, Park Seo-Bo, and others, this presentation explores how artists operating in a variety of contexts foregrounded process as they forged new approaches to abstraction. Read more


CALL FOR ARTISTS: THE BODY…

Calls | January 13, 2020

ITSLIQUID GROUP, in collaboration with Venice Events and Ca' Zanardi, is selecting all interesting photo, painting, video art, installation/sculpture and performance art works to include in the next exhibition THE BODY LANGUAGE - ITSLIQUID International Art Exhibition 2020 that will be held in Venice during the period of Venice Carnival 2020 Read more


CALL FOR ARTISTS: VENICE INTERNATIONAL…

Calls | January 6, 2020

Venice International Art Fair is a contemporary art fair that presents collective and solo projects by leading and emerging international artists. Founded in 2001 by ITSLIQUID Group the 12th edition will represent a forum for direct exchange of ideas and contacts between collectors, artists, photographers, designers and art professionals. The art fair features paintings, sculptures, photography art, installations, video art and live performance. Read more


Studio Libeskind – “Gare Thiers-Est”

Architecture | January 3, 2020

Studio Libeskind in collaboration with Fevrier Carre Architectes and landscape architect Jean Mus was selected to design the "Gare Thiers-Est" (East Thiers Station), as a result of an international competition sponsored by the City of Nice. The project involves the design of 20,000 square meters of high-end commercial space that will feature two levels of shops, a 120 room hotel and office spaces, a sculptural entry pavilion, a 200 seat auditorium below grade, and a restaurant offering an open roof terrace with views towards the sea on the top floor. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!