Chengdu's Museum of Natural History | ITSLIQUID

Chengdu’s Museum of Natural History

Architecture | May 20, 2022 |

Chengdu Museum 004
Image courtesy of Pelli Clarck & Partners

Chengdu’s Museum of Natural History
Location: Chengdu, China
Status: ongoing

A celebration of Chengdu’s modern ethos and historical legacy, the Museum of Natural History will transform the city’s skyline and symbolize its innovative spirit. The museum will be a preeminent institution for science and culture, welcoming visitors from around the world with expansive exhibits, public spaces, shops, a café, a cinema, state-of-the-art educational facilities, and a verdant landscape that invites gathering and connection.

Chengdu Museum 001
Image courtesy of Pelli Clarck & Partners

At the source of southwestern China’s distinctive natural beauty
The museum’s form embodies the splendor of the region’s landscape. Chengdu is located on the western side of the Sichuan Basin, a vast plain bordered by mountains, home to rich farmland and vibrant urban centers. The area’s bordering mountain ranges are the result of ancient volcanic activity and shifting tectonic plates – an evolutionary process that anchors our inspiration for the museum’s design.

Chengdu Museum 002
Image courtesy of Pelli Clarck & Partners

“We looked deeply into the natural beauty of the area’s distinctive geography and geological features. Through an inspiring collaborative process with our partners in Chengdu, we were able to realize our vision for the building to be an expression of this dynamic and striking landscape.” – Kristin Hawkins, AIA

Chengdu Museum 005
Image courtesy of Pelli Clarck & Partners

A world of discovery in motion
The museum’s dramatic forms embody the process of rock breaking apart due to opposing forces of volcanic activity and shifting tectonic plates. The building’s form sweeps up in places to reveal the interior before descending again, reflecting the tension between ascension and gravity. The exterior granite surface is punctuated with organic perforations that create the impression of daylight reflecting on mountain snow. At night, light from within evokes a starry sky.

Chengdu Museum 003
Image courtesy of Pelli Clarck & Partners

At the crossroads of nature and culture
Outside the museum, an immersive nature experience awaits with indigenous plants, topography, and waterways. Reflecting pools and tributaries will frame the museum, highlighting the region’s historic irrigation systems, the Sichuan River, and Dongfeng Canal. An uplifting sense of connection. An expansive canopy marks the main entrance, welcoming visitors into the museum. Inside the central atrium, sculpted wooden bridges recall the historic connection between Chengdu and its ancient water passages. A four-story glass elevator is patterned like an ancient bamboo forest, creating the impression of entering a prehistoric habitat. Glassy clefts between the granite forms give visitors continuous visual connections to the surrounding city and landscape.

more. www.pcparch.com

Chengdu Museum 007
Image courtesy of Pelli Clarck & Partners

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below






    RELATED POSTS


    CALL FOR ARTISTS: LONDON CONTEMPORARY…

    Calls | November 30, 2022

    LONDON CONTEMPORARY ART FAIR 2022, organized by ITSLIQUID Group in collaboration with YMX Arts, will be held in London, at THE LINE Contemporary Art Space from December 15, 2022, to January 15, 2023. Read more


    RACHEL HARRISON: SITTING IN A…

    Art | November 26, 2022

    This fall, Astrup Fearnley Museet is hosting a major solo exhibition by the American artist Rachel Harrison. Read more


    IDEA FACTORY BY MVRDV

    Architecture | October 29, 2022

    MVRDV has completed construction of the Idea Factory, a transformation of a former factory building in the Shenzhen urban village of Nantou that sustainably reusing and improving the building instead of demolishing and rebuilding it. Read more


    Central + Wolfe Campus

    Architecture | October 26, 2022

    A Tech Campus as Innovative as its People. Welcome to the future of work - an office that sparks imagination and promotes wellness by connecting employees with their colleagues and nature. This was the vision for Central & Wolfe, a curvilinear, concrete-and-glass campus that stands out from the cookie-cutter tilt-up ‘boxes’ that long have characterized Silicon Valley. Read more


    Sign up for our Newsletter.

    Enter your email to receive our latest updates!