China’s Expo Milan 2015 pavilion | ITSLIQUID

China’s Expo Milan 2015 pavilion

Architecture | March 14, 2014 |

The China PavilionImage courtesy of Studio Link-Arc

China’s Expo Milan 2015 pavilion

Tsinghua University, in collaboration with New York-based design firm Studio Link-Arc have conceived “The China pavilion” for the Milan Expo 2015 as a field of different spaces. Hovering over the “field of hope” on the ground floor, a floating cloud structure offers a distinctive undulating roof and shelters the cultural and exhibition programs beneath.

The China PavilionImage courtesy of Studio Link-Arc

The project is based on the theme, “the land of hope” and embodies this in the fluid-forming volume – derived by merging the skyline of the city on the north side with the shape of the landscape on its southern end. Joining these two traditionally opposing elements seeks to foster a feeling of “hope” that they can exist in harmony together.

The China PavilionImage courtesy of Studio Link-Arc

The pavilion’s roof uses a timber frame that references a raised-beam system found in traditional Chinese architecture, adapting it with modern construction technology. Clad in shingled panels that mimic terra-cotta surfaces, they are reinterpreted as large bamboo components to reduce the overall weight and create a shaded space below.

The China PavilionImage courtesy of Studio Link-Arc

Informed by China’s agrarian past, the ground plane is defined by a landscape of wheat, transitioning seamlessly into an expansive multimedia installation at the center. A matrix of LED stalks appear as if a part of this farming field, forming the main centerpiece of the exhibition.

The China PavilionImage courtesy of Studio Link-Arc

The exhibition and cultural programs are experienced as a journey through the pavilion, beginning with an exterior waiting area and leading to the themed area with interactive installations from forty Chinese provinces.

The China PavilionImage courtesy of Studio Link-Arc

From here, visitors are guided up a gently sloping public staircase to a view platform above the glittering LED matrix – and beyond to another multimedia room, featuring a short film. The sequence concludes with people stepping onto an open balcony above the bamboo roof that offers an expansive vista of the expo grounds.

more. www.link-arc.com | www.tsinghua.edu.cn

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


LONDON CITY ISLAND BY GLENN…

Architecture | October 21, 2021

London City Island makes the most of its distinctive ‘island’ location where the River Lea bends for the last time just before it joins the River Thames. Read more


ALICE: CURIOUSER AND CURIOUSER

Design | October 17, 2021

The V&A’s landmark exhibition in 2021, Alice: Curiouser and Curiouser will celebrate one of the most iconic, imaginative and inspiring stories of all time. Read more


MITCHELL LANE HOUSE BY ROBERT…

Design | October 13, 2021

In its previous life, this home was a spatially challenged '80s specimen known as a "contemporary." But, while outdated, the house - an arrangement of three barn-like structures - had great bones and flow. So, instead of razing it, we entirely re-imagined and re-created it to appear as though it was built and designed from scratch. Read more


ERSKINE HOUSE BY KENNEDY NOLAN

Design | October 9, 2021

We approached Erskine House from a number of different angles. Our brief was to make alterations and additions to a substantial family home accommodated in a gracious Victorian dwelling with well-proportioned rooms. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!