Cloud Corridor by Mad | ITSLIQUID

Cloud Corridor by Mad

Architecture | October 16, 2015 |

002Image courtesy of Mad

Cloud Corridor by Mad

MAD proposes Cloud Corridor as a future concept for residential design in Los Angeles. Cloud Corridor embodies Ma Yansong’s “Shanshui City” philosophy for architecture to manifest the spiritual essence between people and nature. Cloud Corridor addresses the concern of sprawl in cities and presents a typological alternative: the high-density vertical village. By reorienting the streets vertically, nine interconnected residential towers redistribute the urban fabric to cohere disparate neighborhoods into a vertical village with public spaces and gardens in the sky.

001Image courtesy of Mad

Connective corridors weave circulation between towers to foster a sense of community among residents and activate the towers as a bustling village within the city. Formally, the high-rise tower is a statement of power and social context. Cloud Corridor reconsiders modernism’s residential tower typology and folds in the design philosophy that residential building should respond to nature and emphasize the environment. Proposed as an urban landmark, Cloud Corridor expresses a devotion to nature. Each floorplate boasts gardens to accompany residential units.

003Image courtesy of Mad

The garden patios and courtyards provide a lush environment amid the surrounding urban density, and provide a retreat from the everyday among nature. Elevated corridors and multi-level garden patios shape the city skyline and provide viewing platforms for residents to overlook the bustling activity below and the natural landscape beyond.Adjacent to Museum Row, Cloud Corridor’s speculated site sits above a forthcoming Metro station and provides an opportunity to propel natureinto the everyday life of the city. Cloud Corridor’s podium dually serves as a public park and as a transportation hub, providing the site for activity after museum hours.

004Image courtesy of Mad

The sculpted podium is covered with a grass lawn and punctuated by trees; the transformation of its massing suggest the image of rolling hills. Simultaneously, the podium lifts away from the ground to reveal both a private-access lobby for tower residents and entry for Metro Station patrons. Merging infrastructure with nature, Cloud Corridor’s podium blurs the boundary between urban landscape and natural scenery. The Cloud Corridor challenges the conventional residential typology and transforms everyday urban experiences into opportunities for residents to interact with nature among the growing density in cities.

Year : 2015
Location : Los Angeles, USA
Typology : Residential
Site Area : 9,032 sqm
Building Area : 35,552 sqm
Building Height : 167m

more. www.i-mad.com

 

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


Norton Museum of Art by…

Architecture | July 26, 2021

The Norton Museum of Art in West Palm Beach was built in 1941 to house the art collection of the industrialist Ralph Hubbard Norton and his wife, Elizabeth. The museum was laid out by the architect Marion Sims Wyeth as an elegant series of Art Deco inspired single storey pavilions around a central courtyard. Read more


SevenFriday

Fashion | July 22, 2021

Back in 2012, driven by this motto, Daniel Niederer founded SEVENFRIDAY. Founded and headquartered in Zürich, Switzerland, SEVENFRIDAY represents a life attitude, a lifestyle brand creating watches and eyewear with unique and iconic designs. Read more


LITTLE ISLAND

Architecture | July 20, 2021

Heatherwick Studio, MNLA, and Arup announced the Opening of Little Island in New York City, Unlocking Over Two Acres of Public Park and Performance Space Above Read more


Sweco’s Headquarters Stockholm by Sweco

Architecture | July 16, 2021

Sweco's head office in Stockholm is no typical workplace. Here, Sweco's architects, engineers and environmental experts work together to plan and design the societies and cities of the future. Together with the property owner, we have reshaped the Sweco Building in line with the company's philosophy and commitment to sustainability, energy conservation, creative encounters and continuous change. The building supports our way of working and enables us to show that we practice what we preach. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!