COCONUT CLUB RECREATIONAL PARK BY T3 ARCHITECTS | ITSLIQUID

COCONUT CLUB RECREATIONAL PARK BY T3 ARCHITECTS

Architecture | July 8, 2023 |

coconut_club
Image courtesy of T3 ARCHITECTS

Coconut Club Recreational Park by T3 ARCHITECTS
Location: Phnom Penh, Cambodia
Status: Completed, 2021

T3 ARCHITECTS designed the Master Plan of the Coconut Club Recreational Park located in Phnom Penh, dedicated to kids, teenagers and families. T3 also designed the main building proposing different activities around hospitality, entertainment and wellness: organic restaurant, river view bar, spa, kids club, and event area. All around the building, the idea is to create outdoor activities like bicycle tours, a water games area, slides through tropical plants, observation towers…

coconut_club
Image courtesy of T3 ARCHITECTS

T3 design follows the bioclimatic principles to avoid the use of air conditioning (except in some specific areas like the spa and meeting room) with a building located between the riverfront and a lush tropical garden, increasing the natural cross ventilation. The sun protection in bamboo and overhangs have been tailor-made to optimize the control of natural light and avoid overheating, both to improve customers comfort and reduce energy consumption.

coconut_club
Image courtesy of T3 ARCHITECTS

This building is also a nice manifesto of smart biophilic architecture, bringing nature around and into the building, but without increasing the loading on the structure (to avoid over costs), as most of the plants and trees directly grow into the natural soil around the building. The maintenance is easy and the plants can develop easily without a sophisticated irrigation system; Low tech solutions are very often the best from a long-term perspective! The plant used to create a “natural curtain” is Veronia Eliptica. It creates a green façade and brings shadow and sun protection and it grows quickly with very limited maintenance (almost no need for watering under tropical climate).

Coconut Club 004
Image courtesy of T3 ARCHITECTS

The main structure of the building is in concrete without any specific finishing, with the main intention to keep the structure in a long-term perspective, to get a reasonable carbon footprint. T3 designed some false ceilings made of Bamboo panels which bring cosiness and a tropical touch and also allow hiding a part of the electrical cables. Ceiling fans add some comfort in case there is no wind to always ensure decent thermal comfort for customers at any season or any time of the day. The Coconut Club is already a famous place in Phnom Penh to relax, especially to enjoy sunset and the river breeze!

more. www.t3architects.com

coconut_club
Image courtesy of T3 ARCHITECTS
coconut_club
Image courtesy of T3 ARCHITECTS
coconut_club
Image courtesy of T3 ARCHITECTS

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below






    RELATED POSTS


    FLOATING GLASS MUSEUM

    Architecture | April 13, 2024

    Architecture firm Luca Curci Architects presents Floating Glass Museum, a groundbreaking project where the boundaries between art and nature blur and the water becomes a canvas for contemporary expression. The project has been conceived in collaboration with Giulia Tassi Design and an international team of architects and designers with the support of artificial intelligence. Read more


    BREATH OF AN ARCHITECT

    Architecture | March 28, 2024

    From December 9, 2023 to April 21, 2024, the Fondation Cartier pour l’art contemporain presents Breath of an Architect, an exhibition especially created for the institution by architect Bijoy Jain Read more


    THE RED THREAD

    Architecture | March 7, 2024

    The 13 levels of adaptable workspace at NAB 3PS are connected by the red staircase that has become the motif of Woods Bagot’s collaborations with NAB. Read more


    MERCEDES-BENZ MUSEUM

    Architecture | February 28, 2024

    The Mercedes-Benz Museum is located next to highway B14 at the entrance of Stuttgart. The museum covers 16,500 m2 of exhibition space for the historical collection of Mercedes-Benz, which consists of 160 cars. In addition to the exhibition space, the museum houses a museum shop, a restaurant, offices and a sky lobby. Read more


    Sign up for our Newsletter.

    Enter your email to receive our latest updates!