Cooled Conservatories, Gardens by the Bay | ITSLIQUID

Cooled Conservatories, Gardens by the Bay

Architecture | August 28, 2019 |

Cooled Conservatories, Gardens by the Bay
Image courtesy of WilkinsonEyre

Cooled Conservatories, Gardens by the Bay
Location: Singapore
Status: Completed

In 2006, WilkinsonEyre was part of a British-led team that won the design competition for one of the most ambitious cultural projects of recent years – the masterplan for Singapore’s Gardens by the Bay. The project, comprising three separate gardens covering a total of 101 hectares was central to the government’s visionary plan to transform the city-state into a City-in-a-Garden. WilkinsonEyre’s brief was to design an architectural icon, a horticultural attraction and a showcase for sustainable technology at the heart of the Gardens at Bay South.

Cooled Conservatories, Gardens by the Bay
Image courtesy of WilkinsonEyre

Their response was the Cooled Conservatory Complex. The two main conservatory structures are among the largest climate-controlled glasshouses in the world, covering an area in excess of 20,000m², and showcase the flora of those environments most likely to be affected by climate change: in the Flower Dome, the cool-dry Mediterranean zone; and in the Cloud Forest, the cool-wet tropical montane.

Cooled Conservatories, Gardens by the Bay
Image courtesy of WilkinsonEyre

The challenge of creating these conservatory environments under glass was a fundamental driver of the design, which was brought about through a uniquely collaborative relationship between WilkinsonEyre and the other members of the multidisciplinary team: masterplanner Grant Associates, structural engineer, Atelier One and environmental specialists Atelier Ten. Each conservatory has a composite structure composed of a gridshell, which works in tandem with an external superstructure of radially arranged, arched steel ribs.

Cooled Conservatories, Gardens by the Bay
Image courtesy of WilkinsonEyre

These were introduced primarily to address the lateral loads to the gridshell, although they also give the conservatories their distinctive organic identity.

Cooled Conservatories, Gardens by the Bay
Image courtesy of WilkinsonEyre

In a city state famous for its bold architecture, the cooled conservatories at Gardens by the Bay form a new landmark for Singapore and is already one of its largest visitor attractions. In 2012 the cooled conservatories were named World Building of the Year and in 2013 the project received the prestigious RIBA Lubetkin Prize.

Cooled Conservatories, Gardens by the Bay
Image courtesy of WilkinsonEyre

‘Here they have produced greenhouses covering two hectares that are carbon-positive. What’s more they have pushed the boundaries not only environmentally but also structurally, giving the city a new and public landmark.’ RIBA

more. www.wilkinsoneyre.com

Cooled Conservatories, Gardens by the Bay
Image courtesy of WilkinsonEyre

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below






    RELATED POSTS


    POWERHOUSE ARTS OPENS TO THE…

    Architecture | September 18, 2023

    Powerhouse Arts is a not-for-profit manufacturing facility based in Gowanus and Red Hook, Brooklyn, New York, established to create a robust platform for art production and employment in the arts. Read more


    MVRDV COMPLETES MATRIX ONE

    Architecture | August 1, 2023

    The construction of Matrix ONE, the MVRDV-designed laboratory and office building in the heart of Amsterdam Science Park, is now complete. Read more


    WINTER PARK LIBRARY & EVENTS…

    Architecture | July 11, 2023

    Sited on the Northwest corner of Martin Luther King, Jr. Park, this new civic and cultural hub embodies the values of the park’s namesake and is envisioned as a space for community empowerment and edification Read more


    COCONUT CLUB RECREATIONAL PARK BY…

    Architecture | July 8, 2023

    T3 ARCHITECTS designed the Master Plan of the Coconut Club Recreational Park located in Phnom Penh, dedicated to kids, teenagers and families. T3 also designed the main building proposing different activities around hospitality, entertainment and wellness: organic restaurant, river view bar, spa, kids club, and event area. Read more


    Sign up for our Newsletter.

    Enter your email to receive our latest updates!