Depot Boijmans Van Beuningen by MVRDV | ITSLIQUID

Depot Boijmans Van Beuningen by MVRDV

Architecture | May 8, 2019 |

Depot Boijmans Van Beuningen by MVRDVImage courtesy of MVRDV

Depot Boijmans Van Beuningen by MVRDV
Location: Rotterdam, the Netherlands
Status: On site

Collection Building is an art depot open to the public. A public route zigzags through the building, from the lobby on the ground floor where a café can be found up to an exhibition space, sculpture garden and restaurant on the roof. On the way up the route passes along and through art depots and restoration workshops.

In depots visible from the route, the exhibition can be changed on a daily basis by simply moving storage racks so each visit to the building can offer a unique experience. On three floors the route passes through exhibition spaces which will be programmed by Museum Boijmans Van Beuningen.

Depot Boijmans Van Beuningen by MVRDVImage courtesy of MVRDV

The building – which will store the precious art collection of Rotterdam – will also have spaces not accessible to the general public. For example logistics, quarantine and room for private art collections whose owners can visit their art and even enjoy it in private spaces comparable to the art equivalent of a sky box. This is a new commercial service offered by the museum. Additionally, depots and an office of philanthropic foundation De Verre Bergen will be located in the Collection Building.

The roof featuring a restaurant, sculpture garden and exhibition space offers wide views over Rotterdam and will be the new home for the Futuro, the ufo-shaped house of Finish architect Matti Suuronen.

Depot Boijmans Van Beuningen by MVRDVImage courtesy of MVRDV

The Collection Building will be realised on the northern edge of Rotterdam’s Museumpark, realised by OMA with Yves Brunier in 1994. In order to spare the park, the volume is designed as a compact round volume with a small footprint and will be clad with a reflective glass façade. This will make the building less visible and allow reflections, the public can see what is happening elsewhere in the park. Where needed the reflection will be lesser for transparency and to avoid unwanted light effects.

99% of the works will be visible or accessible to the public. The building will feature seven different climatic conditions facilitating ideal conditions for art storage, offices and the public. The ambition is to reach the equivalent of sustainability classification BREEAM Excellent.

more. www.mvrdv.nl

Depot Boijmans Van Beuningen by MVRDVImage courtesy of MVRDV

Depot Boijmans Van Beuningen by MVRDVImage courtesy of MVRDV

Depot Boijmans Van Beuningen by MVRDVImage courtesy of MVRDV

Depot Boijmans Van Beuningen by MVRDVImage courtesy of MVRDV

Depot Boijmans Van Beuningen by MVRDVImage courtesy of MVRDV

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


LITTLE ISLAND

Architecture | July 23, 2021

Heatherwick Studio, MNLA, and Arup announced the Opening of Little Island in New York City, Unlocking Over Two Acres of Public Park and Performance Space Above Read more


Interview: Inbal Kristin

Interviews | July 19, 2021

Inbal Kirstin is an artist born in Israel in 1980. After having obtained a diploma in Media design and a Bachelor’s degree in Social Sciences and Humanities, she participated in several photography courses. She have always had a passion for art. Since she remembers, art was a vocation for her, a way to express herself and to evoke the viewer’s emotion. Read more


Sweco’s Headquarters Stockholm by Sweco

Architecture | July 19, 2021

Sweco's head office in Stockholm is no typical workplace. Here, Sweco's architects, engineers and environmental experts work together to plan and design the societies and cities of the future. Together with the property owner, we have reshaped the Sweco Building in line with the company's philosophy and commitment to sustainability, energy conservation, creative encounters and continuous change. The building supports our way of working and enables us to show that we practice what we preach. Read more


Interview: Nataliya Elmer

Interviews | July 16, 2021

Born 1977 in Luhansk (Ukraine) Nataliya Elmer started painting pictures since she was a child. After moving to Tyrol (Austria) in 2003, she started painting with acrylic and oil colours, inspired by the nature of this region and her my fantastic dreams. She wants to pass on the viewers all of her experiences, emotions and feelings. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!