Digital China International Innovation Center by MLA+ | ITSLIQUID

Digital China International Innovation Center by MLA+

Architecture | July 9, 2020 |

Digital China International Innovation Centre by MLA+

Digital China International Innovation Center by MLA+
Location: Shenzhen, China
Status: 2018 concept

Companies that work in the field of digital innovation – Apple, Google, Microsoft and many others – all have chosen to seclude themselves from the world in their fenced and inaccessible company campuses out of town. China Digital has the potential and the chance to pursue a different path: integration with the city. The design we propose for the Innovation Center of Digital China wants to integrate with the surrounding urban context and connect innovation with a multiplicity of uses.

Digital China International Innovation Centre by MLA+
Image courtesy of MLA+

An office tower and an apartment tower mark two corners of the site. At their foot – covering the whole site – is the ‘cloud’. The cloud combines all other uses: commercial, meeting, showrooms, r&d facilities, community center, sports club and a public balcony to overlook the adjacent park that forms the heart of the future Shenzhen Super Bay Headquarter District. The cloud is designed in such a way, that visual connecting between the different uses exists, while access is limited for the more sensitive or more private zones of the complex. This layout allows Digital China to interact with the urban public in a new and unprecedented way. Products and services can be tested in the spot, people can experience technology that will improve their lives on the go and Digital China can use this different way of presenting itself as a differentiator in its own marketing efforts.

Digital China International Innovation Center by MLA+
Image courtesy of MLA+

The whole complex has been designed for the Shenzhen climate. The facades of the towers have built in shading depending on their orientation and cooling ceilings reduce the cooling load while improving comfort. The ‘cloud’ provides shadow and cover to public spaces and outdoor work places. Rather than creating a sealed and air conditioned complex, this building has ample outside space where the sheer scale of the complex and the adjacent buildings create a constant cooling breeze for comfort in the hot summer months. An urban jungle on the top of the ‘cloud’ achieves a similar effect while adding a different experience to the dense urban setting the project is in.

more. www.mlaplus.com

Digital China International Innovation Center by MLA+
Image courtesy of MLA+
Digital China International Innovation Center by MLA+
Image courtesy of MLA+
Digital China International Innovation Center by MLA+
Image courtesy of MLA+
Digital China International Innovation Center by MLA+
Image courtesy of MLA+
Digital China International Innovation Center by MLA+
Image courtesy of MLA+

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


ELEFTHERIA SQUARE BY ZAHA HADID

Architecture | January 25, 2022

Establishing Eleftheria Square as the city’s primary gathering space, Zaha Hadid Architects’ (ZHA) design creates new connections intended to unite a divided capital. Nicosia’s massive Venetian fortifications separate the old city from its modern districts, while the city’s ‘Green Line’ divides the capital into two disparate communities. Read more


ITSLIQUID PARTNERSHIP PROGRAM

Uncategorized | January 24, 2022

ITSLIQUID Group is a cultural hub dedicated to the organization of international art exhibitions, art fairs, competitions, and communication/marketing services in the fields of art, architecture and design. During the last 20 years, it has organized more than 250 events around the world, involving over 5.000 artists, in more than 60 international venues, making contemporary art accessible to all. Read more


ORUM RESIDENCE BY SPF: ARCHITECTS

Design | January 23, 2022

Perched atop a Bel Air hilltop, Orum is a three-level, 18,800-square-foot home designed to subtly 'float' above its environs. Given its prominent positioning above a relatively developed neighborhood, the motivation behind the design of the home was to create a residence that could meld into its surroundings while maximizing views. The three-story structure, which takes on the shape of a three-winged propeller, is wrapped in glass that mirrors its sweeping views of the Los Angeles Basin, unobstructed from the Getty Center to Long Beach, Century City, and Downtown. Read more


HUDSON YARDS “JOURNEY TO THE…

Architecture | January 20, 2022

The 1,131-foot-high, cantilevered, open-air observation deck at 30 Hudson Yards called “The Edge” is the highest outdoor sky deck in the western hemisphere. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!