Ennead Designs Sustainable Home | ITSLIQUID

Ennead Designs Sustainable Home

Architecture | January 11, 2019 |

Ennead Designs Sustainable Home for Stanford’s New Knight-Hennessy Scholarship ProgramImage courtesy by Tim Griffith

Ennead Designs Sustainable Home for Stanford’s New Knight-Hennessy Scholarship Program
Location: Stanford University
Status: Completed

Stanford University’s campus is synonymous with Spanish Revival architecture: red tile roofs, stucco, and colonnades greet visitors and students at every turn. But the Denning House, a new Enneaddesigned building, plays by different rules. Clad with a sweeping curtain wall and delicate stained wood screens, the building brings a new aesthetic to Stanford, as well as a fresh approach to sustainable design. “Nobody ever said that [we] would have to play by all of the usual Stanford rules,” says Richard Olcott, design partner at the New York–based firm.

Ennead Designs Sustainable Home for Stanford’s New Knight-Hennessy Scholarship Program
Image courtesy by Tim Griffith

The Denning House serves as a headquarters for the Knight-Hennessy Scholars Program, which brings the best and brightest students to Stanford to pursue graduate degrees, forge relationships among each other, and ultimately help solve the world’s most challenging problems. The building houses spaces for Knight-Hennessy Scholars to gather, socialize, and collaborate, as well as the program’s administrative offices. The structure is sited on the campus’s southwestern edge, adjacent a seasonal lake that serves as a breeding ground for the endangered tiger salamander. So, Olcott and the Ennead team had to account for a diverse ecosystem of students working within the house’s walls, plus a delicate habitat that existed outside.

Ennead Designs Sustainable Home for Stanford’s New Knight-Hennessy Scholarship ProgramImage courtesy by Tim Griffith

The building’s sustainability credentials begin with the site itself: Formerly a parking lot, the area was reverted to its native landscape, with the new building occupying the previous lot’s footprint. Recessed structural footings protect the surrounding tree grove. “[A] concerted effort was made to disrupt the habitat as minimally as possible during the building process,” says Olcott. Stormwater is captured on-site to prevent soil erosion; from there the water supplies a district-scale water system and recharges local groundwater levels. In terms of its physical structure, the Denning House is almost entirely mass timber, save a solitary steel spring that supports a centerpiece staircase. The mass timber, which carries much lower embodied energy levels than other building materials, was sustainably harvested by Sierra Pacific Industries.

Ennead Designs Sustainable Home for Stanford’s New Knight-Hennessy Scholarship ProgramImage courtesy by Tim Griffith

Wood was also the natural choice for the Denning House’s facade. “It was everybody’s thought from the get-go that we should make it warm, inviting, and house-like,” says Olcott, “and that to us said wood.” (It helped that the university and the adjacent city of Palo Alto both feature trees on their crests.) As with the building’s mass timber structure, sustainability is baked-in: The honey-hued Douglas fir and Louisiana cypress cladding frame special ORNILUX bird-safe glass whose UV reflective coating (practically invisible to humans) drastically reduces bird strikes. The large windows also admit a significant amount of sunlight, which in turn reduces the building’s electrical usage.

Students and faculty primarily enter the Denning House via a snaking wooden pathway that leads to a lobby and grand staircase. The lobby is flanked by administrative offices and glass-walled conference rooms, though the staircase beckons upward to a sun-soaked, second-floor balcony that lines the building’s back perimeter. The balcony’s sweeping boardwalk – a subtle nod to the site’s former boathouse days – abuts a classroom, lounge, and flexible-use ballroom that can accommodate everything from a hundred-guest dinner party to a large formal lecture.

As for the salamanders? “The design is intended to… encourage the ability of the salamander population to traverse the site,” says Olcott, ensuring that humans and amphibians both have plenty to like in the Denning House.

more. www.metropolismag.com

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


YONOBI

Design | January 24, 2020

YONOBI's new store in Løvstræde, Copenhagen Central encapsulates the junction between beauty and function. Owner Nanna Egebjerg has built YONOBI from her passion for Japanese and Nordic aesthetics. The space embodies YONOBI's vision - sparking inspiration and serenity for anyone attuned to ceramics and art. Read more


INDEX Saudi 2020

Design | January 9, 2020

Now in its second year, INDEX Saudi 2020 once again takes center stage in the Kingdom with a bigger and better display of opportunities at the Riyadh International Convention & Exhibition Center on February 3-5, 2020. Already a leading sourcing platform for Saudi Arabia's interior buyers who specify products and services for the hospitality, commercial, residential and retail sectors as the Kingdom continues to grow at an exceptional rate, the trade show will help exhibitors address a range of business objectives all in one place. Read more


Countryside, The Future, an AMO…

Architecture | January 6, 2020

From February 20 through summer 2020 the Solomon R. Guggenheim Museum will present Countryside, The Future, an exhibition addressing urgent environmental, political, and socioeconomic issues through the lens of architect and urbanist Rem Koolhaas and AMO, the think tank of the Office for Metropolitan Architecture (OMA). Read more


Studio Libeskind – “Gare Thiers-Est”

Architecture | January 3, 2020

Studio Libeskind in collaboration with Fevrier Carre Architectes and landscape architect Jean Mus was selected to design the "Gare Thiers-Est" (East Thiers Station), as a result of an international competition sponsored by the City of Nice. The project involves the design of 20,000 square meters of high-end commercial space that will feature two levels of shops, a 120 room hotel and office spaces, a sculptural entry pavilion, a 200 seat auditorium below grade, and a restaurant offering an open roof terrace with views towards the sea on the top floor. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!