european patent office by jean nouvel | ITSLIQUID

european patent office by jean nouvel

Architecture | April 10, 2014 |

001Image courtesy of Ateliers Jean Nouvel

European Patent Office by Jean Nouvel

Construction is set to get underway in the Netherlands at the site of the new European Patent Office (EPO) building near the Hague. Designed by Jean Nouvel, the 80,000 square meter development will provide a flexible and comfortable working environment for the organization’s 1,750 staff. Standing at a height of 100 meters the structure will be a bold symbol of the EPO’s commitment to fostering innovation throughout europe.

002Image courtesy of Ateliers Jean Nouvel

The almost transparent building floats effortlessly above the landscape, with glass and steel façades that allow the calm and serene structure to become part of the skyline. Emerging from a landscaped body of water, the stainless steel entrance to the tower is flanked by flags of 45 european countries.

Jean NouvelImage courtesy of Ateliers Jean Nouvel

Guests access the site by dipping under the water’s surface, before entering an expansive 6-meter tall lobby flooded with natural light. At the reception desk, a set of linear periscopic mirrors reflect the image of the horizon. Offices are envisioned as open-plan environments that encourage interaction, communication and collaboration between workers. The European Patent Office is set for completion in april 2017, with further landscaping to be completed by early 2019.

more. http://www.jeannouvel.com/

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


Sejong M-Bridge by Morphosis

Architecture | October 16, 2019

In 2003, the government of South Korea announced ambitious plans to move the capital out of Seoul, in an effort to encourage more balanced development and political influence across the country. Seoul was eventually retained as the national capital but many governmental departments and ministries were moved to Sejong City, a new planned metropolitan center designated as a special administrative zone. Read more


The Geometrication by RENESA ARCHITECTURE

Architecture | September 3, 2019

Renesa Architecture Design Interiors Studio took cues from the original deconstructive architecture to create a spatial experience filled with volumetric galleries and partitioned masses. Located at the newly renovated 32nd avenue, the space plays host to a restaurant and an escape room unlocking a variable experience that includes the visitor from the very start. Read more


Shanghai Planetarium

Architecture | September 1, 2019

The international competition-winning design celebrates the continuum of time and space: it is modern and forward-looking while at the same time presents a link Read more


Cooled Conservatories, Gardens by the…

Architecture | August 28, 2019

In 2006, WilkinsonEyre was part of a British-led team that won the design competition the masterplan for Singapore's Gardens by the Bay. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!