Folie Richter by MVRDV Architects | ITSLIQUID

Folie Richter by MVRDV Architects

Architecture | March 25, 2015 |

MVRDVImage courtesy of MVRDV Architects

Folie Richter by MVRDV Architects

Since the 18th Century, the follies of Montpellier have been markers for the architectural history of the city. The Follies helped to add new ways of living, new features, new programs in the city, giving it a significant value and broadening its appeal for both residents and visitors. Follies of the 21st Century are an opportunity to affirm the centrally metropolitan Montpellier while reaffirming its commitment to creativity, innovation and architectural audacity, forming new urban landmarks whilst providing added value to the city.

MVRDVImage courtesy of MVRDV Architects

They are objects that are therefore used as reflections of the innovative attitude of the city. What Follie should be built in the 21st Century? What story shall it tell and how? How could this form react with the site, with its neighbourhood and its territory? Could we reflect, in some way, the current state of urban Montpellier? To achieve these ambitions, it is necessary to create a collection representing qualities and intrinsic values of each: social, formal, relational. A series of neighbourhoods is imagined: patio homes, houses on the street, collective houses with communal areas and gardens houses.

MVRDVImage courtesy of MVRDV Architects

One can imagine one, two or three levels, of different sizes, from one to twenty houses. And they may have different appearances, different facades and different gardens. A true collection that can adjust to market demand and to attract different people. This collection of neighbourhoods is also programmatic – the developed program is a mix of activities; student halls, medium to high price housing, all catering to a mixture of generations and social groups. The program is organized into clear and recognizable entities forming neighbourhoods and promoting social and community cohesion. The tower expresses the individuality of each volume and diversity (shape, surface, different orientation).

MVRDVImage courtesy of MVRDV Architects

The building becomes a multifaceted image of the city of Montpellier, which is also composed of various cells. Stacking these neighbourhoods with each other, creates outdoor spaces, gardens, squares and terraces. The overall result is a vertical village. Breaks between volumes bring in natural light and views which sometimes lead to collective terraces. The different neighbourhoods are articulated in different colours ensuring that each programme is visually enhanced and easily identified. The integration of the building into its environment is a decisive factor in the creation of public space. The tower is anchored to the neighbourhood by its ground floor which focuses shops, activities and inputs of housing.

more. www.mvrdv.nl

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


THE 8TH CONTINENT

Architecture | July 30, 2021

The Jacques Rougerie Foundation - Institut de France unveils the winners of its 2020 International Architecture and Art Prizes. Read more


Norton Museum of Art by…

Architecture | July 22, 2021

The Norton Museum of Art in West Palm Beach was built in 1941 to house the art collection of the industrialist Ralph Hubbard Norton and his wife, Elizabeth. The museum was laid out by the architect Marion Sims Wyeth as an elegant series of Art Deco inspired single storey pavilions around a central courtyard. Read more


LITTLE ISLAND

Architecture | July 10, 2021

Heatherwick Studio, MNLA, and Arup announced the Opening of Little Island in New York City, Unlocking Over Two Acres of Public Park and Performance Space Above Read more


Sweco’s Headquarters Stockholm by Sweco

Architecture | July 8, 2021

Sweco's head office in Stockholm is no typical workplace. Here, Sweco's architects, engineers and environmental experts work together to plan and design the societies and cities of the future. Together with the property owner, we have reshaped the Sweco Building in line with the company's philosophy and commitment to sustainability, energy conservation, creative encounters and continuous change. The building supports our way of working and enables us to show that we practice what we preach. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!