FOREST CITY GREEN LAVA SKYLINE | ITSLIQUID

FOREST CITY GREEN LAVA SKYLINE

Architecture | March 8, 2017 |

11Image courtesy of LAVA

FOREST CITY GREEN LAVA SKYLINE 

 

LAVA is 2nd winner in an international competition to design a new city in MalaysiaLAVA’s concept sees the city defined not as one iconic building, nor as a skyline, but as a central public space, a real forest. Chris Bosse, director of LAVA, explains: “Skylines across the world look the same – usually a couple of iconic towers in the centre surrounded by lots of lesser quality buildings, which all resemble each other.”

“Here we have designed an inverse city skyline where the icon of the city is a public space, not an object/building. Our central space is a Rainforest Valley and demonstrates the equation: PEOPLE = CITY. From an object to a place.” Forest City, by Chinese developer Country Garden, is a new 20 square kilometre green smart city in southern Malaysia. Located on reclaimed land between Malaysia and Singapore, it will house 700,000 people with office towers, parks, hotels, shopping malls and an international school.

 

22Image courtesy of LAVA

 

The competition for a 24-hectare site within the development sought designs that improve the efficiency of land use, enhance the quality of space and environment, and include a landmark building embodying the notion of a forest city. Future city notions are embedded into LAVA’s overall concept – a ‘public city’, a central public space surrounded by buildings; a ‘layered city’, where people, railways and traffic are separated with vehicles underground; a ‘loop city’, a closed loop system reusing it’s resources and controlling the out-flow; and a ‘sponge city’, with recycling processes hidden underground. Nature is the inspiration with sustainable local materials, renewable energy sources and local social development. The central public space, the Rainforest Valley, has five iconic quarters, five fingers, representing the five elements of Chinese Taoist cosmology: wood, fire, earth, metal and water. They also represent the five pillars of a sustainable city: economic, environmental, social, cultural, equity, with a community pavilion dedicated to each element.

 

33Image courtesy of LAVA

 

The valley is a layered space. In the middle a rainforest emerges and rises into the sky and is surrounded by a waterfall, which fills with water after each rainfall. It’s a visual reminder of the city as a three-dimensional ecosystem, a habitat, a green-layered system of networks and relationships of nature. The valley visually and physically connects the undercroft (and infrastructure) with the pedestrian level and provides light and air circulation. A group of buildings step down towards this green public centre and are an architectural interpretation of the rainforest, with various layers of program and vertical stratification. Each of them is an independent unit but interacting in symbiosis, each connecting and supporting each other.

 

44Image courtesy of LAVA

 

A Landmark Tower consists of serviced apartments, hotels, retail and commercial space. The floor plans are modular, efficient, easy to construct and cost-effective, with large internal and external roof gardens and terraces to decrease building temperatures. In contrast with traditional, centralised masterplan layouts, all the apartments enjoy great views. Bosse added: ‘We were able to draw upon the research and strategies from our competition-winning entry for the design of Masdar city centre – 24/7 activation, performance and interaction. “LAVA was thrilled to win 2nd place in this competition and play our part in showcasing solutions for a world-class sustainable smart city – a role model for future city design.” The international design competition for the mixed-use green development attracted over 500 international entries with the twin themes of ‘integrating businesses and the city’ as well as ‘urban innovation’.

 

more. www.l-a-v-a.net

 

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


HUDSON YARDS “JOURNEY TO THE…

Architecture | January 25, 2022

The 1,131-foot-high, cantilevered, open-air observation deck at 30 Hudson Yards called “The Edge” is the highest outdoor sky deck in the western hemisphere. Read more


CANDLEHAND

Design | January 24, 2022

Would this candle look good in your living room? Either you answer ‘OMG Yes’ or ‘Not’ this candle would definitely make it to the stage of any interior. Read more


ITSLIQUID PARTNERSHIP PROGRAM

Uncategorized | January 24, 2022

ITSLIQUID Group is a cultural hub dedicated to the organization of international art exhibitions, art fairs, competitions, and communication/marketing services in the fields of art, architecture and design. During the last 20 years, it has organized more than 250 events around the world, involving over 5.000 artists, in more than 60 international venues, making contemporary art accessible to all. Read more


LULU BAR BY DC.AD

Design | January 22, 2022

LULU is a bar and restaurant project with approximately 170m2, inserted on the ground floor of an early nineteen century building, located in the Santos parish, in Lisbon. The functional program includes a bar area, with seating and service counters; a customer area, with seating and a dance area; customer sanitary facilities; and technical areas with restricted access, such as the kitchen, pantry, and storage. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!