Zaha Hadid Architects: guangzhou opera house | ITSLIQUID

Zaha Hadid Architects: guangzhou opera house

Architecture | March 3, 2011 |

‘Guangzhou Opera House’ by Zaha Hadid Architects, image courtesy Iwan Baan

Zaha Hadid Architects: Guangzhou Opera House

Guangzhou Opera House‘ by Zaha Hadid is nearing completion with a projected opening date of early 2011. The 70,000 m2 complex rests at the heart of the city’s cultural sites development, establishing a close relationship with the pearl river to the south. Featuring two volumes wrapped in a triangulated skin of concrete, glass, and steel, the project aims to enhance urban functions by opening access to the riverside and dock. The resulting design serves as an urban and iconic gateway while establishing Guangzhou as one of Asia’s cultural epicenters.

The spine and structural frame of the faceted skin is a dominant element in the interior space: the lobby, entrance, and circulation area interacts with the dynamic treatment, moving and guiding the visitors throughout the volume. The many levels provide sight lines into the main atrium space, establishing a sense of connection and orientation within the opera house. In addition to the 1,800-seat Grand Theatre, the complex hosts a multifunction hall, a number of auxiliary facilities and support premises.

‘Guangzhou Opera House’ by Zaha Hadid Architects, image courtesy Roy Zhuang

Design team:
Design: Zaha Hadid with Patrik Schumacher
Project Director: Woody K.T. Yao
Project Leader: Simon Yu
Project Team: Jason Guo, Yang Jingwen, Long Jiang, Ta-Kang Hsu, Yi-Ching Liu, Zhi Wang, Christine Chow, Cyril Shing, Filippo Innocenti, Lourdes Sanchez, Hinki Kwong, Junkai Jiang
Competition Team (first stage): Filippo Innocenti, Matias Musacchio, Jenny Huang, Hon Kong Chee, Markus Planteu, Paola Cattarin, Tamar Jacobs, Yael Grifantini, Flavio La Gioia, Nina Safainia, Fernando Vera Martin Henn, Achim Gergen, Graham Modlen, Imran Mahmood
Competition Team (second stage): Cyril Shing, Yansong Ma, Yosuke Hayano, Adriano De Gioannis, Barbara Pfenningstorff

Consultants:
Local Architect: Guangzhou Pearl River Foreign Investment, Architectural Designing Institute (Guangzhou, China)
Structure: SHTK (Shanghai, China); Guangzhou Pearl River, Foreign Investment Architectural Designing Institute
Facade: KGE Engineering (Zhuhai, China)
Building Services: Guangzhou Pearl River Foreign Investment, Architectural Designing Institute
M&E: Max Fordham and Partners (London, UK); OK Design Group
Theatre: ENFI (Beijing, China)
Lighting: Beijing Light & View (Being, China)
Acoustic: Marshall Day Acoustics (Melbourne, Australia)
Project Management: Guangzhou Municipal Construction Group Co. Ltd. (Guangzho, China)
Cost: Guangzhou Jiancheng Engineering Costing Consultant, Office Ltd. (Guangzhou, China)
Principal Contractor: China Construction Third Engineering Bureau Co. Ltd. (Guangdong, China)

more. www.zaha-hadid.com

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


LONDON CITY ISLAND BY GLENN…

Architecture | October 21, 2021

London City Island makes the most of its distinctive ‘island’ location where the River Lea bends for the last time just before it joins the River Thames. Read more


ALICE: CURIOUSER AND CURIOUSER

Design | October 17, 2021

The V&A’s landmark exhibition in 2021, Alice: Curiouser and Curiouser will celebrate one of the most iconic, imaginative and inspiring stories of all time. Read more


MITCHELL LANE HOUSE BY ROBERT…

Design | October 13, 2021

In its previous life, this home was a spatially challenged '80s specimen known as a "contemporary." But, while outdated, the house - an arrangement of three barn-like structures - had great bones and flow. So, instead of razing it, we entirely re-imagined and re-created it to appear as though it was built and designed from scratch. Read more


ERSKINE HOUSE BY KENNEDY NOLAN

Design | October 9, 2021

We approached Erskine House from a number of different angles. Our brief was to make alterations and additions to a substantial family home accommodated in a gracious Victorian dwelling with well-proportioned rooms. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!