Guiyang Cultural Plaza Tower | ITSLIQUID

Guiyang Cultural Plaza Tower

Architecture | May 14, 2019 |

Guiyang Cultural Plaza TowerImage courtesy of SOM

Guiyang Cultural Plaza Tower
Location: Guiyang, China
Status: Ongoing

Located at the intersection of Guiyang’s cultural and commercial axis, and aligned with the civic area of Zhucheng Square, the Guiyang Cultural Plaza (GCP) Tower is strategically positioned to anchor and catalyze future development. At 521 meters tall, it will be the tallest tower in Guiyang, accommodating office and hotel use, and providing a dramatic public observation deck.

               g

Guiyang Cultural Plaza TowerImage courtesy of SOM

              g

As the centerpiece of the Guizhou Culture Plaza Riverfront Mixed-Use Plan, a 1.4-million-square-meter development also designed by SOM, the tower will be accompanied by a large riverfront mixed-use complex. This includes the SOM-designed Hebin Theater Performing Arts Center, two SOHO (live-work prototype) towers, a retail mall, and several residential towers-all of which will be linked directly to local and regional transportation networks.
Guiyang’s unique climatic and geographic features inspired the innovative design of the tower, which furthers the evolution of mixed-use supertall buildings. Capturing the most efficient performance attributes of two of SOM’s legacy structural systems-the tapered diagonal braced tube used in the John Hancock Center and the stepped superframe system conceived by Fazlur Khan-the tower offers superior structural performance with stability and resistance to wind and seismic forces. Meanwhile, the clarity in structural form-a direct response to the challenging constraints of the site-creates a distinctive performance-based expression that characterizes SOM’s holistic, integrated design approach?

                         g

Guiyang Cultural Plaza TowerImage courtesy of SOM

                         g

Working collaboratively and with a high level of BIM (Building Information Modeling) coordination during the conceptual design phase, SOM’s multidisciplinary team crafted a building that is unique to Guiyang. The GCP Tower integrates pedestrian pathways and public open space, engages the historic context along with existing civic structures and mountainous topography, and meets the specific programmatic needs in vertical form. As the city’s first truly iconic building, it stands to be an enduring symbol that unites Guiyang’s historic and natural setting with its aspirations for the future.

more. www.som.com

Guiyang Cultural Plaza TowerImage courtesy of SOM

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


Sejong M-Bridge by Morphosis

Architecture | October 16, 2019

In 2003, the government of South Korea announced ambitious plans to move the capital out of Seoul, in an effort to encourage more balanced development and political influence across the country. Seoul was eventually retained as the national capital but many governmental departments and ministries were moved to Sejong City, a new planned metropolitan center designated as a special administrative zone. Read more


Raffles City by UNStudio

Architecture | September 29, 2019

Designed by Ben van Berkel / UNStudio, CapitaLand's new Raffles City is a sustainable urban hub for living, working and leisure located in Hangzhou, one of China's most picturesque cities. It forms the eighth Raffles City development in China. Read more


The Geometrication by RENESA ARCHITECTURE

Architecture | September 3, 2019

Renesa Architecture Design Interiors Studio took cues from the original deconstructive architecture to create a spatial experience filled with volumetric galleries and partitioned masses. Located at the newly renovated 32nd avenue, the space plays host to a restaurant and an escape room unlocking a variable experience that includes the visitor from the very start. Read more


Shanghai Planetarium

Architecture | September 1, 2019

The international competition-winning design celebrates the continuum of time and space: it is modern and forward-looking while at the same time presents a link Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!