The Han Show Theatre by Stufish Architects | ITSLIQUID

The Han Show Theatre by Stufish Architects

Architecture | February 12, 2015 |

StufishImage courtesy of Stufish Entertainment Architects

The Han Show Theatre by Stufish Architects

The “Wuhan Central Cultural District” development is the first stage of a city-wide programme to provide waterway connections between Wuhan‘s six lakes. The Cultural District includes a programme of offices, residential, cultural buildings and shopping malls along a 2km canal-side site.

StufishImage courtesy of The Han Show Theatre

The development is anchored at the east and west by two cultural buildings designed by Stufish. To the west, the “Han Show” Theatre overlooks Donghu Lake; the Film Culture Theme Park overlooks Shahu Lake to the east. The concept for The Han Show Theatre is derived from the traditional Chinese lantern. Stufish wanted to create an instantly recognisable Chinese symbol that would provide an aesthetic cladding to the theatre’s auditorium and fly tower.

StufishImage courtesy of Stufish Entertainment Architects

The lantern itself is designed to work at many scales. From distant views from across the lake it can be read as a simple symbolic form. Up close the lantern surface is created from thousands of disks each of which is lit both inside and out. Inside the theatre lobby space, the glazed roof of the atrium looks up into the 56m high lantern structure.

StufishImage courtesy of Stufish Entertainment Architects

The façade of the theatre is assembled from eightbicyclewheels with hundreds of spokes that connect it to the main drum of the theatre.  The wheels support a mesh with 25,000 steel disks – the detailing of which was inspired by the Chinese bi disks – an historic Chinese object symbolising skyward ambition and the heavens. The building opened 20 December 2014.

more. www.stufish.com | www.thehanshow.com

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


WATER MUSEUM BY ABIBOO STUDIO

Architecture | May 5, 2021

The project for the Museum of Water evokes water through its print, strategies, and materials (including water), which are used to depict its grandiosity. The building incorporates local elements to showcase the need for sensitivity toward water and water use. The building is 50,000 Sq. Ft. (5,000 sq.m.), and is organized around eight volumes marked as if by water erosion. Read more


Primitive Migration from/to Taiwan

Architecture | April 30, 2021

Hosted by the National Taiwan Museum of Fine Arts (NTMoFA), an affiliated institution of Taiwan’s Ministry of Culture, Divooe Zein Architects and Double-Grass International Co., are curating the Taiwan Collateral Event for the 17th International Architecture Exhibition of la Biennale di Venezia (Biennale Architettura 2021). Read more


Biennale Architettura 2021: The Danish…

Architecture | April 22, 2021

Con-nect-ed-ness: The Danish Pavilion at the 17th International Architecture Exhibition – La Biennale di Venezia focuses on people’s connection with each other and with nature, in a total installation consisting of a giant cyclic system of water collected locally in Venice. Read more


KIRKKONUMMI LIBRARY BY JKMM ARCHITECTS

Design | April 21, 2021

Kirkkonummi library is an adaptive reuse project built using the existing concrete structure of the original 1980s library. The new library is introducing a large variety of commodities for community uses such as rooms for toddler group activities, youth clubs as well as exhibition areas and spaces for events and performances. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!