Hangzhou International Sports Centre | ITSLIQUID

Hangzhou International Sports Centre

Architecture | January 27, 2023 |

hangzhou international sports centre 002
Image courtesy of Brick Visual | Zaha Hadid Architects

Hangzhou International Sports Centre by Zaha Hadid Architects
Location: Hangzhou, China
Status: Ongoing

Accommodating Hangzhou’s growing population, the International Sports Centre’s design provides a variety of facilities for grassroots players to professional athletes. The compact design of each venue, together with their orientation and composition, allows almost half of the site to be transformed into new public spaces for the city. Integral to the district’s urban plan and the natural landscapes along the riverbank, the centre incorporates new parks and gathering places for events, recreation and relaxation. As the largest venue within the centre, the 135,000 sq.m football stadium is situated on the eastern side of the new park to face the city. Located to the west and south of the stadium, the indoor arena and aquatics centre are connected to the stadium by the centre’s layered podium that weaves through the site.

hangzhou international sports centre 001
Image courtesy of Brick Visual | Zaha Hadid Architects

Informed by the terracing of the tea farms on Hangzhou’s striated 45,000 sq.m podium houses the
sports centre’s ancillary facilities that are shared between the venues including training and fitness halls, locker rooms, offices as well as shops, restaurants and cafes overlooking the podium’s courtyard and terraces. Unlike the solid façades of most stadiums, the façade of the Hangzhou International Sports Centre’ stadium is open to the exterior with louvres sheltering terraces that host a variety of food and beverage outlets offering panoramic views across the city.

hangzhou international sports centre 004
Image courtesy of Brick Visual | Zaha Hadid Architects

Designed to FIFA standards, the stadium’s seating bowl is configured to bring spectators as close as possible to the field of play and ensure excellent, unrestricted views from every seat; creating an intense matchday atmosphere for players on the pitch and fans seated throughout the stadium. These programmatic requirements define geometries that are expressed as undulations within the louvred façade. The stadium’s louvred façade blurs the boundary between interior and exterior. The louvres’ materiality and detailing give the stadium a stratified, geological appearance of solidity when viewed from nearby. When viewed from a distance, the louvred façade becomes transparent, connecting the public spaces beneath the stadium’s seating bowl with the city.

hangzhou international sports centre 009
Image courtesy of Brick Visual | Zaha Hadid Architects

With a capacity of 19,000 seats, the 74,000 sq.m indoor arena can operate independently to the stadium and is designed with maximum operational flexibility to host many of China’s most popular spectator sports such as basketball in addition to large music and cultural events. Situated on the western edge of the park, the 15,000 sq.m aquatics centre incorporates two 50-metre pools suitable for competitions, training and teaching at all levels from beginner to elite swimmers and divers. Accommodating district-level competitive events with up to 800 spectators, the pools can also host local schools for lessons, ensuring many thousands of children each week will learn the essential life skill of swimming.

hangzhou international sports centre 005
Image courtesy of Brick Visual | Zaha Hadid Architects

Located within the warm temperate climate of Hangzhou, the International Sports Centre has been designed to the highest 3-Star rating of China’s Green Building Program with each venue providing optimal conditions using natural hybrid ventilation most of the year. Annual solar irradiation analysis has determined the composition of the façade’s external louvres while photovoltaics will harvest solar power for all venues. Ground heat exchange and recovery systems will ensure the most efficient operations of all facilities. The centre’s landscaping establishes wetlands along the riverbank that are integral to the district’s drainage network. Collecting and channelling rain and grey-water for filtration and re-use, this network uses aquatic flora and fauna native to the region to naturally remove contaminants.

hangzhou international sports centre 007
Image courtesy of Brick Visual | Zaha Hadid Architects

To reduce the embodied carbon throughout the project, ZHA’s optimization processes minimise the amount of materials required for the structure and are integrated with local supply chains and procurement systems that have been developed to increase the recycled and recyclable content. In contrast to the single-use programming of most large stadiums that only welcome visitors on match days and act as an obstruction to the city’s urban fabric when not in use, the many varied sporting, recreational and leisure facilities of Hangzhou International Sports Centre, in addition to its public plazas and riverfront park, ensure the centre will be a popular gathering place for its community throughout each day and evening.

more. www.zaha-hadid.com

hangzhou international sports centre 008
Image courtesy of Brick Visual | Zaha Hadid Architects
hangzhou international sports centre 010
Image courtesy of Brick Visual | Zaha Hadid Architects
hangzhou international sports centre 006
Image courtesy of Brick Visual | Zaha Hadid Architects

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below






    RELATED POSTS


    FLOATING GLASS MUSEUM

    Architecture | April 16, 2024

    Architecture firm Luca Curci Architects presents Floating Glass Museum, a groundbreaking project where the boundaries between art and nature blur and the water becomes a canvas for contemporary expression. The project has been conceived in collaboration with Giulia Tassi Design and an international team of architects and designers with the support of artificial intelligence. Read more


    BREATH OF AN ARCHITECT

    Architecture | March 28, 2024

    From December 9, 2023 to April 21, 2024, the Fondation Cartier pour l’art contemporain presents Breath of an Architect, an exhibition especially created for the institution by architect Bijoy Jain Read more


    THE RED THREAD

    Architecture | March 7, 2024

    The 13 levels of adaptable workspace at NAB 3PS are connected by the red staircase that has become the motif of Woods Bagot’s collaborations with NAB. Read more


    MERCEDES-BENZ MUSEUM

    Architecture | February 28, 2024

    The Mercedes-Benz Museum is located next to highway B14 at the entrance of Stuttgart. The museum covers 16,500 m2 of exhibition space for the historical collection of Mercedes-Benz, which consists of 160 cars. In addition to the exhibition space, the museum houses a museum shop, a restaurant, offices and a sky lobby. Read more


    Sign up for our Newsletter.

    Enter your email to receive our latest updates!