Hangzhou Olympic Sports Center by NBBJ | ITSLIQUID

Hangzhou Olympic Sports Center by NBBJ

Architecture | February 7, 2021 |

Hangzhou Olympic Sports Center by NBBJ
Image courtesy of NBBJ

Hangzhou Olympic Sports Center
Hangzhou, China
Status: In progress

An Olympic-sized stadium is the largest planned for construction within the next decade.
Like many cities in China, Hangzhou is undergoing rapid urban change. While the city center historically developed around the West Lake area, opportunities for industry and commerce have shifted the city’s expansion towards the Qian Tang riverfront. New construction has tripled the city’s size in the past decade, creating a modern architectural fabric that is powerful in scale, yet still in need of public space.

NBBJ, in partnership with CCDI, designed the Hangzhou Sports Park on a 400,000-square-meter site on the Qian Tang riverfront opposite the city’s new Central Business District. The main stadium broke ground in 2011, and the entire complex is slated for completion in time for the 2022 Asian Games.

Hangzhou Olympic Sports Center by NBBJ
Image courtesy of NBBJ

Activating the Site
The site plan is composed of three layers of activity. An above-grade platform defines the “sports boulevard,” which links programs such as the main stadium and tennis tournament facilities together. On the ground level, pathways, gardens and plazas form a network of public recreation activities designed for alternative and extreme sports. Sunken spaces and courtyards lead to an extensive below-grade retail pavilion containing boutique stores, restaurants and a multiplex cinema.

Hangzhou Olympic Sports Center by NBBJ
Image courtesy of NBBJ

Integrated Computational Design
As worldwide demand for steel increases – by 78% in the last decade alone – so does the cost, which has skyrocketed 217% since 2007. That’s why we use parametric design to cut waste while creating functionality and form.

Our designers leveraged advanced parametric scripts and modeling techniques to develop and optimize the exterior shell of the Hangzhou stadium. The steel shell and concrete bowl systems were coordinated and linked for stability and optimized steel use. Because the model was parametric, design changes could be made with an extremely short turnaround, eliminating the “build-test-discard” method common in traditional modeling.

Hangzhouolympicsportscenter Nbbj 005
Image courtesy of NBBJ

The parametric model was used as the basis for cross-disciplinary collaboration with engineers and material consultants. The engineers and consultants could use the design team’s output directly for performing their specialized design and analysis operations. The close communication between disciplines enabled the design team to ensure quality control and also find opportunities for further optimization.

The end result? We achieved a 67% steel savings over similar arenas like the famed Bird’s Nest, the Beijing National Stadium.

more. www.nbbj.com

Hangzhou Olympic Sports Center by NBBJ
Image courtesy of NBBJ

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


The Belgrade Philharmonic Concert Hall

Architecture | May 5, 2022

Following a year-long international competition led by the UNDP, London architecture studio AL_A has been selected to design the new Belgrade Philharmonic Concert Hall. Read more


SUMSEI TERRARIUM

Architecture | May 5, 2022

“SUMSEI TERRARIUM”, a journey to find myself. We focused on a special story of our brand in order to spread the strengths of Sumsei in the room. Sumsei has products that mostly encounter bare bodies or bare feet, such as ‘body dryer’ which is the leading product that is used to easily dry the body after shower. Read more


APPLE AL MARYAH ISLAND

Architecture | May 4, 2022

Located in Abu Dhabi’s prestigious financial district, Apple Al Maryah Island occupies the pride of place on the island’s waterfront – a large, shaded plaza beneath the Abu Dhabi Securities Exchange building and adjacent to The Galleria Al Maryah Island Mall Read more


THE WHALE BY DORTE MANDRUP

Architecture | April 27, 2022

Dorte Mandrup once again proves her ability to create architecture in extraordinary, irreplaceable landscapes. The Danish architecture studio has won the international competition to design the new attraction, The Whale, 300 km north of the Arctic Circle in northern Norway. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!