HARVARD UNIVERSITY SCIENCE AND ENGINEERING COMPLEX | ITSLIQUID

HARVARD UNIVERSITY SCIENCE AND ENGINEERING COMPLEX

Architecture | December 14, 2018 |

Harvard University Science and Engineering ComplexImage courtesy by Behnisch Architekten

HARVARD UNIVERSITY SCIENCE AND ENGINEERING COMPLEX
Status: Ongoing
Location: Boston, MA, USA

The proposed Science and Engineering Complex (SEC), located on Harvard University’s emerging Allston campus, integrates one of the country’s most diverse and exciting engineering programs into a single 497,000-square-foot structure.

The new facility establishes a strong precedent for the development of outdoor space, street activation, and integration with larger public space networks, as described by the University’s Institutional Master Plan, which was approved in 2013. Set to be built on top of the existing foundation of a previously-designed life sciences complex that was suspended in 2008, it will accommodate teaching and research laboratories, classroom space, faculty and staff offices, and a host of amenity spaces.

Harvard University Science and Engineering ComplexImage courtesy by Behnisch Architekten

As the primary home of the John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences (SEAS), the state-of-the-art complex defines a new series of environments that support SEAS’ profound commitment to interdisciplinary collaboration both in teaching and research, and exploits these qualities to create vibrant public spaces at a variety of scales throughout the building.

The SEC stretches more than five hundred feet along Western Avenue and is situated on the northern one-third of the overall site. The massing of the building forms a new landscaped courtyard space suitable for outdoor recreation and events towards the site’s center. The building is expressed as a series of floating, highly flexible research boxes above a two-story transparent plinth comprised of the more public, active elements of the program.

Harvard University Science and Engineering ComplexImage courtesy by Behnisch Architekten

This plinth adopts an architectural language of terracing elements as it reaches south to define the courtyard, establishing a building scale that respects the adjacent residential fabric. Organizationally, the building follows the massing logic, with classrooms, teaching labs, and amenity spaces occupying the lower plinth floors in order to take advantage of proximity to the street and courtyard, while research labs in the upper volumes maintain appropriate levels of solitude and security. Additional teaching spaces, fabrication shops, core research facilities, and a loading dock occupy the below-grade levels. All six above-grade and both below-grade levels are connected vertically by a central atrium space facing south toward the courtyard, which delivers daylight to all floors and serves as the communicative heart of the complex. Smaller distributed atria punctuate other areas of the building away from the atrium and define more local neighborhood groupings.

Harvard University Science and Engineering ComplexImage courtesy by Behnisch Architekten

The façade design calibrates the scale of the SEC, creates an identity for the complex, and plays a crucial role in the energy performance and occupant comfort in the building. All three façade systems incorporate operable vents for natural ventilation and require stringent levels of thermal performance to maximize energy savings. In addition to the performative quality of the facades, the SEC integrates a highly progressive sustainability agenda.

The design of the Science and Engineering Complex project pulls together a number of threads of contemporary life, which will certainly influence future generations: engineering’s decisive influence on the discovery and resolution of some of the world’s most intractable problems; the critical importance of cross-disciplinary efforts to achieve major research initiatives; and genuine leadership in the area of sustainable design and urban development.

more. www.behnisch.com

 

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


Marking Time: Process in Minimal…

Art | January 17, 2020

From December 18, 2019, through July 20, 2020, the Solomon R. Guggenheim Museum presents Marking Time: Process in Minimal Abstraction. Featuring a selection of nearly a dozen paintings and works on paper from the Guggenheim collection by Agnes Martin, Roman Opałka, Park Seo-Bo, and others, this presentation explores how artists operating in a variety of contexts foregrounded process as they forged new approaches to abstraction. Read more


CALL FOR ARTISTS: THE BODY…

Calls | January 13, 2020

ITSLIQUID GROUP, in collaboration with Venice Events and Ca' Zanardi, is selecting all interesting photo, painting, video art, installation/sculpture and performance art works to include in the next exhibition THE BODY LANGUAGE - ITSLIQUID International Art Exhibition 2020 that will be held in Venice during the period of Venice Carnival 2020 Read more


CALL FOR ARTISTS: VENICE INTERNATIONAL…

Calls | January 6, 2020

Venice International Art Fair is a contemporary art fair that presents collective and solo projects by leading and emerging international artists. Founded in 2001 by ITSLIQUID Group the 12th edition will represent a forum for direct exchange of ideas and contacts between collectors, artists, photographers, designers and art professionals. The art fair features paintings, sculptures, photography art, installations, video art and live performance. Read more


Studio Libeskind – “Gare Thiers-Est”

Architecture | January 3, 2020

Studio Libeskind in collaboration with Fevrier Carre Architectes and landscape architect Jean Mus was selected to design the "Gare Thiers-Est" (East Thiers Station), as a result of an international competition sponsored by the City of Nice. The project involves the design of 20,000 square meters of high-end commercial space that will feature two levels of shops, a 120 room hotel and office spaces, a sculptural entry pavilion, a 200 seat auditorium below grade, and a restaurant offering an open roof terrace with views towards the sea on the top floor. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!