Nanjing Zendai Himalayas Center by MAD Architects | ITSLIQUID

Nanjing Zendai Himalayas Center by MAD Architects

Architecture | July 22, 2015 |

001Image courtesy of MAD Architects

Nanjing Zendai Himalayas Center by MAD Architects

The Nanjing Zendai Himalayas Center is a city-scale urban project, with an overall building area of approximately 560,000 sqm. Working at this scale, MAD strives to capture a fully realized “Shanshui City”— a concept at the center of MAD’s designs that adapts the traditional Chinese Shanshui ethos of spiritual harmony between nature and humanity to the modern urban environment.

002Image courtesy of MAD Architects

Built over 2600 years ago, Nanjing is an iconic city with equally rich traditional heritage and high modernization. With these two motifs in mind, MAD strives to achieve a balance of the city’s historic past and its high-tech future. The design of the Zendai Himalayas Center maintains and develops the philosophy of cooperation between humanity and nature, albeit in a modern setting. The carefully planned project seeks to restore harmony between humans and the environment by creating integrated, contemplative spaces that still meet the material needs of modern life.

003Image courtesy of MAD Architects

The site is composed of six lots, two of which are linked by a vertical city plaza. Curving, ascending corridors and paths weave through the undulating commercial complexes, bringing people from the busy ground level to the vertical park for opportunities to wander among the buildings and gardens. At the center of the site is a village-like community of low buildings, connected by footbridges and nestled into the landscape. This scene of footbridges, artificial hills and flowing water together creates a poetic moment at the heart of the project. The simplicity of the design concept is further captured through the use of clean construction materials, such as concrete.

004Image courtesy of MAD Architects

On the edge of the site, the mountain-like towers are characterized by vertical sun shading and pervious glass screens that “flow” like waterfalls. These features provide interior spaces with energizing light and wind to form a subtle, calming ambience. The project mimics the site’s surrounding mountains and meandering rivers that are essential parts of Chinese aesthetic philosophy. Towers along the edge of the site act as a mountainous backdrop, while water features such as ponds, waterfalls, brooks, and pools connect buildings and landscapes to integrate all of the Center’s elements. This integration goes beyond form, with the water features functioning as reservoirs to collect and recycle rainwater for irrigation.

005Image courtesy of MAD Architects

The Nanjing Zendai Himalayas Center project is currently under construction, and is estimated to be completed in 2017.

more. www.i-mad.com

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


NJUSTUDIO

Design | June 1, 2020

Njustudio from Coburg, Bavaria develops unique and human-friendly objects for residential and commercial use, following the claim "New needs - Nju products / Ideas for the New Normal!". Read more


CHAIR TIMES BY VITRA

Design | May 23, 2020

The film Chair Times leads on a path through a ‘sea of chairs’: 125 objects dating from 1807 to the latest 3D printed designs are arranged in the order of their production years, forming a timeline of modern seating design in the Vitra Schaudepot. Which objects would professionals in the design field want to talk about? Read more


SOUTHBANK BY BEULAH – UNSTUDIO…

Architecture | May 18, 2020

The design proposal by UNStudio with Cox Architecture for Southbank by Beulah aims to establish a new destination for the Southbank area and Melbourne. The project is integrally organised by one Big Detail: a Green Spine of vertically networked platforms, terraces and verandas. Read more


The isolate screen divider kit

Design | May 17, 2020

The Covid-19 pandemic has quickly established behavioural changes with the public as they are much more conscious when they share communal spaces. Future aircraft passengers will place even greater value on their personal space than ever before - Not simply from a comfort perspective, but from a health and safety standpoint. Airlines will need to adapt their cabins in order to tempt customers back and reassure them that their health is protected whilst on board. Reduced passenger loads will free-up opportunities to adapt existing cabins to address this new normal in the short to medium term. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!