Hinterhouse by Ménard Dworkind | ITSLIQUID

Hinterhouse by Ménard Dworkind

Design | January 17, 2021 |

Hinterhouse 001
Image courtesy of Ménard Dworkind architecture & design

Hinterhouse, Quebec, Canda
Completed on July 2020

Hinterhouse is nestled into a densely forested hillside with sweeping views of the Mont-Tremblant valley. The 16-foot wide house, designed to be prefabricated, can be driven on local roads and delivered to site. The hintercompany hotel concept aims to provide an escape from the hustle and bustle of city life, providing its guests with an opportunity to strengthen their connection with nature. Striving to give back, the hintercompany plants 10 trees for every booking.

Hinterhouse 002
Image courtesy of Ménard Dworkind architecture & design

This compact house fits two bedrooms, one bathroom and an open-plan living space into 930 square feet. The living space, flanked by floor-to-ceiling windows on both sides, is organized around a central wood stove that rotates 360°, providing relaxing views of the fire from every angle. A maple farmhouse table, crafted with bridle joints, doubles as a kitchen island – one of the space-saving techniques in the house. A custom vessel-sink raises a cutting board to a comfortable height and is compartmentalized to include a herb garden full of basil, mint, and sage. The bedrooms fit queen beds snuggly wall-to-wall. Sliding panels hide a TV at the end of each bed letting you cuddle up to a movie or focus on the expansive views out the window. A ceiling cove wraps around the house to provide space for recessed blinds and indirect lighting. In the bathroom, the concrete slab stretches into the curbless shower and a large window provides views of the forest while showering. A focus on transparency in every room pulls the distant landscape into the house.

Hinterhouse 003
Image courtesy of Ménard Dworkind architecture & design

The skin and bones of the house were built almost entirely out of sustainably-forested native wood. The house’s exterior is wrapped in 2-1/” custom-milled white cedar boards, a low-maintenance choice that will ensure hinterhouse ages graciously while blending with the surrounding forest. The interior is clad with red pine planks oiled white. The central service block is covered with ebony-stained Douglas fir plywood. Sliding shutters help control the light and privacy at hinterhouse. The shutters were designed to mimic the siding; the gaps in the shutters align with the channels in the cedar cladding. The house can transform and close up completely for protection from the elements, or slide open to allow the light and views in. A winding staircase carved out of the hillside leads down to a sauna designed as a replica of the main house. To complete the full cycle of hot, cold, relax in the Scandinavian spa experience, the sauna is equipped with an outdoor cold shower and hanging hammocks.

more. www.menarddworkind.com

Hinterhouse 004
Image courtesy of Ménard Dworkind architecture & design
Hinterhouse 005
Image courtesy of Ménard Dworkind architecture & design
Hinterhouse 006
Image courtesy of Ménard Dworkind architecture & design
Hinterhouse 007
Image courtesy of Ménard Dworkind architecture & design
Hinterhouse 009
Image courtesy of Ménard Dworkind architecture & design
Hinterhouse 010
Image courtesy of Ménard Dworkind architecture & design
Hinterhouse 011
Image courtesy of Ménard Dworkind architecture & design
Hinterhouse 012
Image courtesy of Ménard Dworkind architecture & design
Hinterhouse 013
Image courtesy of Ménard Dworkind architecture & design
Hinterhouse 014
Image courtesy of Ménard Dworkind architecture & design

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below






    RELATED POSTS


    Z HLÍNY KVĚT

    Design | April 17, 2024

    Brand Z hlíny květ proudly announces its innovative approach to interior décor with the launch of its latest collection, merging the elegance of houseplants with artisanal ceramics. Read more


    Restaurant “Spring Feast” Chaohu

    Design | April 6, 2024

    The Bantang hot springs in Chaohu are a popular destination for tourists and wellness holidaymakers. Embedded in breath-taking surroundings, we designed a restaurant that translates the natural waterscape into a dynamic experiential space. The restaurant's unique selling point is the water of these famous springs, which is used in the preparation of dishes and served as drinking water. Read more


    Tsuyoshi Tane: The Garden House

    Design | March 18, 2024

    The presentation »Tsuyoshi Tane: The Garden House« at the Vitra Design Museum Gallery is dedicated to the recently constructed Tane Garden House on the Vitra Campus. With a footprint of barely 15 square metres, the house combines a rooftop viewing platform for Campus visitors and a meeting room for the gardeners who tend the grounds. Read more


    DesignMarch 2024

    Design | March 9, 2024

    Ready to celebrate design in Reykjavík once again? For the sixteenth year in a row, Reykjavík will transform into one big venue for design from April 24th - 28th. From fashion to furniture, architecture to the environment, food to product design and digital design to innovation, the festival showcases the best local design alongside international names. Read more


    Sign up for our Newsletter.

    Enter your email to receive our latest updates!