House on maple-tree hills | ITSLIQUID

House on maple-tree hills

Architecture | January 18, 2020 |

House on maple-tree hills
Image courtesy of WARO KISHI + K.ASSOCIATES/Architects Co.

House on maple-tree hills
Location: Tokyo
Status: Completed

A house in a residential area on the outskirts of Tokyo. Compared to the narrow front-side width, its depth goes further down. Two-thirds of its site is located approximately 3 meters above the street level. Therefore, the floor facing the street is, in fact, underground and one floor up is the ground and street-level. Including the penthouse, the residence has a total of 4 floors.

House on maple-tree hills
Image courtesy of WARO KISHI + K.ASSOCIATES/Architects Co.

Three surrounding sides, apart from the street side, have partitioning walls of a height equivalent to one floor. The living room on the first floor has two natural-light sources from the gap between the exterior and the outside walls, plus from the top of the small, inside garden in the approach. On the horizontal level, there is only one large and long opening, in the façade facing the park on the opposite side of the street. As a result, although the living room space is extending horizontally, the natural light only comes in vertically, thus creating a “white cave” like space.

House on maple-tree hills
Image courtesy of WARO KISHI + K.ASSOCIATES/Architects Co.

On the other hand, the master bedroom on the second floor, is a three dimensional space extending vertically, 3 levels up to the penthouse. The concept here is a contrast between the horizontally expanding living room on the first floor, and the vertically extending, master bedroom. The outer shell is enveloped by the partitioning concrete walls and the green wall in the front. In addition, a black steel box is floating in the middle and only the long vertical opening in the front, faces the city as well as the park on the opposite side. The main concept for the interior space is the natural light coming in from outside, through the gaps between the enclosing walls. But the point is, that this concept is totally undetectable from outside.

more. www.k-associates.com

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


MILLERS POINT APARTMENT BY MATHIESON…

Design | August 10, 2021

Located within Sydney's landmark Observatory Tower, the apartment occupies a corner position with expansive northern views, taking advantage of brilliant natural light. The interior of this apartment was re-planned in its entirety accomodating 3 bedrooms, study, cellar and an expansive living areas. Read more


Loong Swim Club. X+Living

Design | July 16, 2021

The combination of service-oriented business with new business forms is a trend. The designer experimentally integrates the subsidiary functions of the project with the main business, re-optimizes the main functions of parent-child sports training, and builds the project into a comprehensive space for swimming and sports education, integrating entertainment and leisure. Read more


Interview: Tommaso Carrara

Interviews | July 8, 2021

I have always liked beautiful photographs, but I have never been interested in 'making' photographs. Until December 2018 when, following the end of a relationsh Read more


CASA P BY ORMA ARCHITECTS

Architecture | July 7, 2021

Originally the context of this project was relatively straightforward. The mission was the renovation of a small villa built in the 1980’s, but without extension work or development of the existing volumes in order to avoid planning permission. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!