La Muralla Roja by Ricardo Bofill | ITSLIQUID

La Muralla Roja by Ricardo Bofill

Architecture | February 27, 2014 |

La Muralla RojaImage courtesy of Ricardo Bofill

La Muralla Roja by Ricardo Bofill

Within the context of La Manzanera, La Muralla Roja (The Red Wall) by Ricardo Bofill asks to be considered as a case apart. It embodies a clear reference to the popular architecture of the Arab Mediterranean, in particular to the adobe towers of North Africa. The Red Wall is like a fortress which marks a vertical silhouette following the contour lines of the rocky cliff.

La Muralla RojaImage courtesy of Ricardo Bofill

With this building the Taller de Arquitectura wanted to break the post-Renaissance division between public and private spaces reinterpretating the Mediterranean tradition of the casbah.

La Muralla RojaImage courtesy of Ricardo Bofill

The labyrinth of this recreated casbah corresponds to a precise geometric plan based on the typology of the Greek cross with arms 5 meters long, these being grouped in different ways, with service towers (kitchens and bathrooms) at their point of intersection. The geometric basis of the layout is also an approximation to the theories of constructivism, and makes La Muralla Roja a very clear evocation of these.

La Muralla RojaImage courtesy of Ricardo Bofill

The forms of the building, evoking a constructivist aesthetic, create an ensemble of interconnected patios which provide access to the 50 apartments, which include 60 sqm studios, and two-and three-bedroom apartments of 80 and 120 sqm, respectively. On the roof terraces there are solariums, a swimming pool, and a sauna for resident’s use. The criterion of applying to the building a gamut of various colours responds to the intention to give a determined relief to the distinct architectural elements, according to their structural functions.

La Muralla RojaImage courtesy of Ricardo Bofill

The outside surfaces are painted in various tones of red, to accentuate the contrast with the landscape; patios an stairs, however, area treated with blue tones, such as sky-blue, indigo, violet, to produce a stronger or weaker contrast with the sky or, on the contrary, an optical effect of blending in with it. The intensity of the colours is also related to the light and shows how the combination of these elements can help create a greater illusion of space.

more. www.ricardobofill.com

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


CJ Blossom Park by Cannon…

Architecture | January 17, 2021

As one of Korea's largest holding companies with numerous businesses in various industries of food and food service, pharmaceutics and biotechnology, CJ Corporation sought to create a world-class scientific discovery center reflecting the company's "Only One" philosophy and its desire to be the "first, best and different" in all aspects of business. Read more


National Museum of Energy and…

Architecture | January 10, 2021

he MUNET (National Museum of Energy and Technology) is one of the most important institutions created in Mexico in the last 50 years. A project by the Federal Government, the building is situated in the heart of Mexico City's most important park-the Bosque de Chapultepec. Read more


Business Bay by Jacobs

Architecture | January 6, 2021

When Dubai Properties decided to create a globally recognized center of commerce in an underused area of Dubai - one that could stand out against the region's rocketing skyline of mega developments - they partnered with Jacobs for help. Together, we created exciting, innovative and practical solutions to complex planning challenges and development opportunities, securing Business Bay's standing as a visionary city center and leading financial capital of the world. Read more


Apple Marina Bay Sands by…

Architecture | January 4, 2021

Apple Marina Bay Sands is set to be a distinctive presence on the bay, with a 30-metre diameter dome that is a contemporary interpretation of the geodesic dome, using minimal material to enclose the maximum space. Imagined as a clear bubble in the water, it references the sister pavilion through its materiality and site. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!