LULU BAR BY DC.AD | ITSLIQUID

LULU BAR BY DC.AD

Design | January 16, 2022 |

DCADlulu
Image courtesy of DC.AD

LULU Bar by Duarte Caldas
Location: Lisbon, Portugal
Status: Completed

LULU is a bar and restaurant project with approximately 170m2, inserted on the ground floor of an early nineteen century building, located in the Santos parish, in Lisbon. The functional program includes a bar area, with seating and service counters; a customer area, with seating and a dance area; customer sanitary facilities; and technical areas with restricted access, such as the kitchen, pantry, and storage.

DCADlulu
Image courtesy of DC.AD

The initial idea of the proposal was to insert the technical program in the secondary areas of the space, without natural light and close to the existing patios, in order to enable the installation of the technical equipment for air conditioning and ventilation. As regards the positioning of the bar, was considered a solution facing the entrance, which faces directly onto the restaurant’s main façade, serving both as a waiting and customer service area.

DCADlulu
Image courtesy of DC.AD

Through this arrangement, the “core” of the space, which is large and with a generous ceiling height, remained free for the use of customers. Given the geometry of the lot itself, two rooms with distinct environments were created, aiming for a greater diversity of use. The first one, adjacent to the main façade, is characterized by the strong entry of natural light and clear visibility to the public thoroughfare since the previously opaque shutters have been replaced by shop-window type openings. A fixed L-shaped sofa was designed along the bordering walls, which combines with individual tables that can be freely grouped; next to the exterior openings, two-person tables have been placed for more intimate use.

DCADlulu
Image courtesy of DC.AD

For the second room, an interior one with limited natural lighting, a more relaxed environment has been created, through the positioning of a single ample sofa that, with its fluid organic design, is able to streamline the use of the space. With a central focus on a DJ table and punctuated by low tables and separate poufs, this room can be used freely, somewhere between a bar and a dance floor.

DCADlulu
Image courtesy of DC.AD

The customer toilets were placed in the annexed volume, adjacent to the western façade of the building, and these can be accessed via a flight of internal stairs. As far as the ambiance sought for the project, the intention was to create a space inspired by the artistic period of the 1920s and specifically in an Art Deco style, as personified in the figure of the actress Louise Brooks, who gives the restaurant its name. We tried to develop a new interpretation of the aesthetic characteristics of this movement, through exhaustive attention to details and the careful selection of the textures, colors, and finishes.

DCADlulu
Image courtesy of DC.AD

The geometric patterns of the natural stone floor, the rhythmic lacquered wooden slats, or the multifaceted surfaces in colored mirrors add various dimensions of graphic, luminous, and sensorial intensity. Softened by the introduction of vegetation or intensified by the rhythmic harshness of colored neon lights, the decoration has played an essential role in the balance of the general ambiance of the space, which was intended to be somewhat nostalgic but simultaneously up-to-date.

DCADlulu
Image courtesy of DC.AD

The color palette pink, dark green, and white was based on the colors of the main façade, creating a strong visual connection between the interior and the exterior. The use of each of these colors was also measured, creating various moments in which a certain color is predominant, thereby marking the function of each space.

DCADlulu
Image courtesy of DC.AD

There is also meticulous artificial lighting which, through a control system, provides for changes between various scenarios and, consequently, a total alteration of the space throughout the day and night, resulting in an exuberant, enveloping, and specific atmosphere for each use.

more. www.dc-ad.com

DCADlulu
Image courtesy of DC.AD
DCADlulu
Image courtesy of DC.AD
DCADlulu
Image courtesy of DC.AD
DCADlulu
Image courtesy of DC.AD
DCADlulu
Image courtesy of DC.AD
DCADlulu
Image courtesy of DC.AD

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below






    RELATED POSTS


    FUTURE OBSERVATORY

    Design | May 17, 2024

    The Design Museum today announces a new display space for design research responding to environmental crises, opening to the public on Monday 20 November 2023. This will be the first display in a series curated by Future Observatory, the Design Museum’s national research programme for the green transition coordinated in partnership with the Arts and Humanities Research Council (AHRC), part of UK Research and Innovation (UKRI). Read more


    Z HLÍNY KVĚT

    Design | April 26, 2024

    Brand Z hlíny květ proudly announces its innovative approach to interior décor with the launch of its latest collection, merging the elegance of houseplants with artisanal ceramics. Read more


    Restaurant “Spring Feast” Chaohu

    Design | April 6, 2024

    The Bantang hot springs in Chaohu are a popular destination for tourists and wellness holidaymakers. Embedded in breath-taking surroundings, we designed a restaurant that translates the natural waterscape into a dynamic experiential space. The restaurant's unique selling point is the water of these famous springs, which is used in the preparation of dishes and served as drinking water. Read more


    Tsuyoshi Tane: The Garden House

    Design | March 18, 2024

    The presentation »Tsuyoshi Tane: The Garden House« at the Vitra Design Museum Gallery is dedicated to the recently constructed Tane Garden House on the Vitra Campus. With a footprint of barely 15 square metres, the house combines a rooftop viewing platform for Campus visitors and a meeting room for the gardeners who tend the grounds. Read more


    Sign up for our Newsletter.

    Enter your email to receive our latest updates!