Lyon-Saint Exupéry Airport, Terminal 1 | ITSLIQUID

Lyon-Saint Exupéry Airport, Terminal 1

Architecture | September 22, 2018 |

Lyon-Saint Exupéry Airport, Terminal 1Image courtesy of Rogers Stirk Harbour + Partners

Lyon-Saint Exupéry Airport, Terminal 1
Status: completed June 2018

The brief for the project was challenging: to extend a distinctive group of existing terminal buildings in order to provide additional stands and improved passenger facilities. It was important that the proposals should create a new identity for the airport, yet respect the original architecture and complement the nearby TGV train station, designed by Santiago Calatrava.

 

Lyon-Saint Exupéry Airport, Terminal 1Image courtesy of Rogers Stirk Harbour + Partners

 

Rogers Stirk Harbour + Partners’ (RSHP) competition winning solution is a circular building made up of bold, simple and elegant structural elements which extends, and gives a new focus to, the existing airport whilst offering future flexibility, adaptability and potential for growth.

 

Lyon-Saint Exupéry Airport, Terminal 1Image courtesy of Rogers Stirk Harbour + Partners

 

Through a phased development until 2020, the scheme will nearly double the size of the airport, enabling it to welcome an additional five million passengers annually. Connecting directly to the existing terminal 1, the curved form is extended into a new circular terminal which will offer a spacious and clearly defined entrance, a large shopping area and hanging garden at the centre, which will enrich the travelling experience for passengers. The angled facade allows passengers to take advantage of natural light and views over landscaped gardens and the airfield, whilst providing solar shading and protecting against solar gain. A modular approach to the design and construction of the building responds to important economic constraints but will also harness the quality and speed of construction inherent in prefabricated construction techniques.

 

more. www.rsh-p.com

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


Studio Libeskind – “Gare Thiers-Est”

Architecture | January 3, 2020

Studio Libeskind in collaboration with Fevrier Carre Architectes and landscape architect Jean Mus was selected to design the "Gare Thiers-Est" (East Thiers Station), as a result of an international competition sponsored by the City of Nice. The project involves the design of 20,000 square meters of high-end commercial space that will feature two levels of shops, a 120 room hotel and office spaces, a sculptural entry pavilion, a 200 seat auditorium below grade, and a restaurant offering an open roof terrace with views towards the sea on the top floor. Read more


French Dream Towers by XTU

Architecture | December 31, 2019

Located in a new developing area of Hangzhou, the French Dream Towers are designed to display and showcase French expertise. Read more


Bauhaus Chicago: Design in the…

Design | December 30, 2019

In 1933, when the Nazi regime closed down the German Bauhaus, the renowned school’s history of progressive design education seemingly ended, and with it, its innovative synthesis of art, craft, and technology. Yet by the late 1930s, as World War II loomed on the horizon, a number of the school’s notable designers and educators left Europe and found their way to Chicago, taking positions at the New Bauhaus, later the Institute of Design (ID) and the Illinois Institute of Technology (IIT). As leaders at these institutions, László Moholy-Nagy and Ludwig Mies van der Rohe not only introduced the Bauhaus’s avant-garde ideals to the American Midwest but set about translating them the region's urban spaces, materials, and industries. Read more


Solar Carve

Architecture | December 25, 2019

Sculpted by the angles of the sun, Solar Carve (40 Tenth Ave) explores how shaping architecture in response to solar access and other site-specific criteria can expand its potential to have a positive impact on its environment. Located at the edge of Manhattan between the High Line park and the Hudson River, the building takes its unique form from the geometric relationships between the allowable envelope and the sun's path. In addition to producing a faceted, gem-like facade, this integrated response allows the building to benefit the important public green space of the High Line-privileging light, fresh air, and river views to the public park-while also becoming a new iconic silhouette on the New York skyline. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!