MARKTHAL | ITSLIQUID

MARKTHAL

Architecture | December 6, 2019 |

MARKTHAL
Image courtesy of MVRDV

MARKTHAL
Location: Rotterdam
Status: Completed

The Markthal is a sustainable combination of food, leisure, living, and parking, a building in which all functions are fully integrated to celebrate and enhance their synergetic possibilities. A secure, covered square is nestled beneath a large arch, conceived as an entirely new take on a typical market square and its surrounding buildings. Located in the historic Laurenskwartier in the heart of Rotterdam, the Markthal is formed by the construction of privately-developed apartments arranged into a large arch, strategically allowing a private initiative to create a public space. The result is a covered square which features a central market hall during the day and, after closing hours, a lively series of restaurants on its lower levels. It is a hybrid building where visitors are able to shop, eat, enjoy a drink, live, and park their car.

MARKTHAL
Image courtesy of MVRDV

The building has a total floor area of 95,000 square meters, with 228 apartments and 1,200 below-ground parking spaces. But the building’s most striking feature is its central market hall, which provides a home for 96 fresh food stalls and shop units, ranging from Rotterdam based businesses and market vendors to established local heroes. They offer a diverse range of products: from fresh fish to game, from cappuccino to cheese, from local favourites to exotic cuisine, and from bargains to exclusive slow food.
Located under the 40-metre-tall arch, the market hall is enlivened by a large mural covering the vaulted interior. “Cornucopia”, by artists Arno Coenen and Iris Roskam, shows massively enlarged images of food products alongside flowers and insects, in reference to Dutch still-life paintings from the 17th century. The entire work is over 11,000 square meters in size, with a resolution comparable to a glossy magazine. In order to achieve this sharpness, the image was rendered by Pixar software and printed onto perforated aluminium panels, which were then attached to acoustic panels for noise control. In contrast, the exterior façade, the floor of the market hall, and the surrounding public space are all clad in natural grey stone, helping to emphasise the colourful interior that is the building’s centrepiece.

MARKTHAL
Image courtesy of MVRDV

In order to attract visitors, the building is designed with an open character. While the ends of the arch had to be physically closed to provide protection from the weather, they are kept as transparent as possible by a single-glazed cable net façade. With a construction system similar to a tennis-racket, pre-stressed steel cables create a suspended net onto which the glass panes are hung. Markthal’s cable net façade is the largest of its kind in Europe, and has enough flexibility to withstand heavy storms. The Markthal is also an energy efficient building, awarded a Very Good BREEAM rating.

more. www.mvrdv.nl

MARKTHAL
Image courtesy of MVRDV
MARKTHAL
Image courtesy of MVRDV

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


THE 8TH CONTINENT

Architecture | July 31, 2021

The Jacques Rougerie Foundation - Institut de France unveils the winners of its 2020 International Architecture and Art Prizes. Read more


Norton Museum of Art by…

Architecture | July 21, 2021

The Norton Museum of Art in West Palm Beach was built in 1941 to house the art collection of the industrialist Ralph Hubbard Norton and his wife, Elizabeth. The museum was laid out by the architect Marion Sims Wyeth as an elegant series of Art Deco inspired single storey pavilions around a central courtyard. Read more


LITTLE ISLAND

Architecture | July 13, 2021

Heatherwick Studio, MNLA, and Arup announced the Opening of Little Island in New York City, Unlocking Over Two Acres of Public Park and Performance Space Above Read more


Sweco’s Headquarters Stockholm by Sweco

Architecture | July 8, 2021

Sweco's head office in Stockholm is no typical workplace. Here, Sweco's architects, engineers and environmental experts work together to plan and design the societies and cities of the future. Together with the property owner, we have reshaped the Sweco Building in line with the company's philosophy and commitment to sustainability, energy conservation, creative encounters and continuous change. The building supports our way of working and enables us to show that we practice what we preach. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!