MITCHELL LANE HOUSE BY ROBERT YOUNG ARCHITECTS | ITSLIQUID

MITCHELL LANE HOUSE BY ROBERT YOUNG ARCHITECTS

Design | October 11, 2021 |

Robertyourobertyoung_bridgehamptonng Bridgehampton 001
Photography: Joshua McHugh. Image courtesy of Robert Young Architects

Mitchell Lane House by Robert Young Architects
Location: Bridgehampton, New York
Status: Completed

In its previous life, this home was a spatially challenged ’80s specimen known as a “contemporary.” But, while outdated, the house – an arrangement of three barn-like structures – had great bones and flow. So, instead of razing it, we entirely re-imagined and re-created it to appear as though it was built and designed from scratch.

robertyoung_bridgehampton
Photography: Joshua McHugh. Image courtesy of Robert Young Architects

In the main house, we rethought every detail. Upstairs, the master bedroom and master bathroom were flipped, with the bedroom moved from the front of the house to the back for privacy. Downstairs, we opened up the space significantly, removing an odd curved balcony to create a more spacious double-height living room, also facing the backyard (which includes a new deck with screened porch, and an all-new pool and small poolhouse located in a separate, gated area).

robertyoung_bridgehampton
Photography: Joshua McHugh. Image courtesy of Robert Young Architects

The overall effect is one of seamless indoor-outdoor living that’s great for entertaining – especially in summer – but also kid-friendly (it houses a family of four). Inside, bleached white oak floors and white-painted wood planks lend a breezy, beachy vibe, accented with solid walnut and dark concrete and bronze.

robertyoung_bridgehampton
Photography: Joshua McHugh. Image courtesy of Robert Young Architects

The windows – previously an awkward composition of uncoordinated shapes – were reenvisioned to create a look that’s modern and open but not overexposed. In the back of the house, an expansive quadrant of large square windows offers a clean, welcoming aesthetic from the outside and great views from the inside. But in the front (facing the road) the use of windows was pared down for privacy.

robertyoung_bridgehampton
Photography: Joshua McHugh. Image courtesy of Robert Young Architects

On the outside, we visually emphasized the simple, iconic barn-like shapes of the three main volumes by using black stained cedar on the “links” between them. The black contrasts and falls into shadow next to the natural cedar, which will weather to a natural silver over time. A swath of the same black cedar announces the entrance as a sleek, modern “welcome portal,” with a sheltering roof over the glass front door.

robertyoung_bridgehampton
Photography: Joshua McHugh. Image courtesy of Robert Young Architects

Additionally, inside the connector between the main house and family room, we reconfigured the layout to include a side entrance to a new mudroom that connects to the rear of the house as well – increasing the practicality and maximizing the space in a home that’s now truly modern, rather than just contemporary in style.

more. www.ryarch.com

robertyoung_bridgehampton
Photography: Joshua McHugh. Image courtesy of Robert Young Architects

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


CANDLEHAND

Design | January 24, 2022

Would this candle look good in your living room? Either you answer ‘OMG Yes’ or ‘Not’ this candle would definitely make it to the stage of any interior. Read more


ITSLIQUID PARTNERSHIP PROGRAM

Uncategorized | January 24, 2022

ITSLIQUID Group is a cultural hub dedicated to the organization of international art exhibitions, art fairs, competitions, and communication/marketing services in the fields of art, architecture and design. During the last 20 years, it has organized more than 250 events around the world, involving over 5.000 artists, in more than 60 international venues, making contemporary art accessible to all. Read more


LULU BAR BY DC.AD

Design | January 22, 2022

LULU is a bar and restaurant project with approximately 170m2, inserted on the ground floor of an early nineteen century building, located in the Santos parish, in Lisbon. The functional program includes a bar area, with seating and service counters; a customer area, with seating and a dance area; customer sanitary facilities; and technical areas with restricted access, such as the kitchen, pantry, and storage. Read more


THE CLOUDSCAPE OF HAIKOU

Architecture | January 18, 2022

MAD Architects, led by Ma Yansong, has announced the opening of the Cloudscape of Haikou on the southern tip of China. A unique urban public and cultural space for citizens and visitors to Haikou, this flowing, sculptural concrete form was named as one of the “most anticipated architecture projects of 2021” by The Times of London. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!