Molecure pharmacy by Waterfrom Design to subvert the traditional pharmacy layout | ITSLIQUID

Molecure pharmacy by Waterfrom Design to subvert the traditional pharmacy layout

Architecture, Design | August 1, 2017 |

Molecure pharmacy by Waterfrom Design to subvert the traditional pharmacy layoutImage courtesy of Waterfrom Design

Molecure pharmacy by Waterfrom Design to subvert the traditional pharmacy layout
Taichung, Taiwan
Open from May 2017

 

Molecure Pharmacy in Taiwan’s Taichung district offers customers a new vision of what a pharmacy should be by subverting any preconceived notions. A space designed by Waterfrom Design that is light and airy, a reminder that nature is the original source for the synthesis of healing drugs.

 

Molecure pharmacy by Waterfrom Design to subvert the traditional pharmacy layoutImage courtesy of Waterfrom Design

 

The owner is a third generation pharmacist who wanted to breathe new life into his family’s profession. The original design inspiration is the pharmacy’s name itself: “Molecure” is an amalgam of the words “molecular” and “cure,” both of which play a part in the design; the first, as the inspiration of the general aesthetic – the spiraling, the spaciousness – and the second, as the desired result of a customer’s visit.

 

Molecure pharmacy by Waterfrom Design to subvert the traditional pharmacy layoutImage courtesy of Waterfrom Design

 

Upon entering, one notices the central, copper staircase that rises up in the middle of the room like a spiral; a direct reference to the double- spiral structure of a DNA strand. Countless triangular, laser-cut holes feature in the sides of the stairs, casting shapes throughout the space as they play off the plentiful light.

 

Molecure pharmacy by Waterfrom Design to subvert the traditional pharmacy layoutImage courtesy of Waterfrom Design

 

Below and in front of the spiral stair is another showstopper – the long, wooden laboratory table. Melding modern tech with nature, it features both an iPad-embedded consulting service system for the pharmacists to use with their customers, as well as a virtual “garden” of live green plants; to note, the table even rests on a base made from a hundred-year old tree trunk!

 

Molecure pharmacy by Waterfrom Design to subvert the traditional pharmacy layoutImage courtesy of Waterfrom Design

 

Framing either side of the space, the high cement walls have been sheathed with cobblestones, another textural feature which brings nature into play, as do the hanging trees looming over proceedings from the tall ceiling. Meanwhile, transparent glass and acrylic display racks line the walls and crisscross each other throughout the space, highlighting the articles that are displayed on them.

 

Molecure pharmacy by Waterfrom Design to subvert the traditional pharmacy layoutImage courtesy of Waterfrom Design

 

While it’s easy to see how Molecure is revolutionizing pharmacy design, it’s also interesting to note that in order to do so, the designers and proprietor have reached back into the very origins of medicine with original, intuitive and welcoming results.

 

more. waterfrom.com

 

Molecure pharmacy by Waterfrom Design to subvert the traditional pharmacy layoutImage courtesy of Waterfrom Design

 

Molecure pharmacy by Waterfrom Design to subvert the traditional pharmacy layoutImage courtesy of Waterfrom Design

 

Molecure pharmacy by Waterfrom Design to subvert the traditional pharmacy layoutImage courtesy of Waterfrom Design

 

Molecure pharmacy by Waterfrom Design to subvert the traditional pharmacy layoutImage courtesy of Waterfrom Design

 

Molecure pharmacy by Waterfrom Design to subvert the traditional pharmacy layoutImage courtesy of Waterfrom Design

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


The Geometrication by RENESA ARCHITECTURE

Architecture | September 18, 2019

Renesa Architecture Design Interiors Studio took cues from the original deconstructive architecture to create a spatial experience filled with volumetric galleries and partitioned masses. Located at the newly renovated 32nd avenue, the space plays host to a restaurant and an escape room unlocking a variable experience that includes the visitor from the very start. Read more


Shanghai Planetarium

Architecture | September 16, 2019

The international competition-winning design celebrates the continuum of time and space: it is modern and forward-looking while at the same time presents a link Read more


13&9 design

Fashion | September 13, 2019

In 2013, Martin Lesjak co-founded with designer Anastasija Lesjak the product design firm 13&9 in Graz, Austria. The team’s cooperation with specialist partners has led to creating product collections from concept through production in the spheres of lighting, furniture, floor coverings, fashion, accessories, exhibition, and sound design. Read more


Cooled Conservatories, Gardens by the…

Architecture | August 28, 2019

In 2006, WilkinsonEyre was part of a British-led team that won the design competition the masterplan for Singapore's Gardens by the Bay. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!