The Municipal Offices and Train Station in Delft | ITSLIQUID

The Municipal Offices and Train Station in Delft

Architecture | September 22, 2016 |

The Municipal Offices and Train Station in DelftImage courtesy by Mecanoo

The Municipal Offices and Train Station in Delft

The station hall and municipal offices form a new landmark in Delft. The complex is located above a new underground train station, with the municipal offices accommodating one thousand employees. When the station is operational, the old railway viaduct that divided the inner city of Delft will make way for an extension of the city centre, a park and canal. Designed without an apparent front or rear, the glass building is compact and flexible. Incisions in the glass volume echo the networked structure of laneways in the historic city and admit daylight deep into the building. Lowering the roof line at the corners reduces the building height to enable a gradual transition to the surrounding buildings.

 

The Municipal Offices and Train Station in DelftImage courtesy by Mecanoo

 

The use of clear glass at ground level facilitates a close connection between inside and outside. Here, the public zone with the station hall and public lobby is differentiated from the private section with the municipal offices made from transparent and molten glass elements. A ceiling of curved white horizontal strips adorned with a historic city map in (Delft) blue arches above the public lobby and station hall (in collaboration with Geerdes Ontwerpen). The halls are separated by a glass wall and two volumes that house the public counters, consultation rooms and technical services of the municipal offices, and the commercial functions of the station hall.

 

The Municipal Offices and Train Station in DelftImage courtesy by Mecanoo

 

The facilities are organised so that travellers can immediately glimpse the historic city from the station hall. Measures including a geothermal heat pump and an optimal facade design featuring highly insulated glazing enable a 35% reduction in energy use from prescribed requirements. The building accommodates solar panels on the roof that can generate a minimum of 20% of the building’s energy needs.

 

more. mecanoo.nl

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


ALICE: CURIOUSER AND CURIOUSER

Design | October 18, 2021

The V&A’s landmark exhibition in 2021, Alice: Curiouser and Curiouser will celebrate one of the most iconic, imaginative and inspiring stories of all time. Read more


MITCHELL LANE HOUSE BY ROBERT…

Design | October 14, 2021

In its previous life, this home was a spatially challenged '80s specimen known as a "contemporary." But, while outdated, the house - an arrangement of three barn-like structures - had great bones and flow. So, instead of razing it, we entirely re-imagined and re-created it to appear as though it was built and designed from scratch. Read more


THE ABRAHAMIC FAMILY HOUSE BY…

Architecture | October 12, 2021

With an underlying concept of Diversity Within Unity, the project brings together a mosque, synagogue and church within a shared public park. The design of each religion's unique and specific worship space evokes the history, traditions, and rituals of the particular religion. Seen together, they form an integrated and unified whole. Read more


ERSKINE HOUSE BY KENNEDY NOLAN

Design | October 10, 2021

We approached Erskine House from a number of different angles. Our brief was to make alterations and additions to a substantial family home accommodated in a gracious Victorian dwelling with well-proportioned rooms. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!