Museum and Theatre Complex Kemerovo by Coop Himmelb(l)au | ITSLIQUID

Museum and Theatre Complex Kemerovo by Coop Himmelb(l)au

Architecture | November 21, 2020 |

Museum and Theatre Complex_Coophimmelblau2
Image courtesy of Coop Himmelb(l)au

Museum and Theatre Complex
Location: Kemerovo, Russia
Status: In Planning

The Museum and Theatre Complex will create a new Cultural Hot-Spot and will become the future architectural landmark in the cityscape of Kemerovo. The Project Site is located east of the city center between Sovetskiy Prospekt and Pritomskiy Prospekt and is embedded in Iskitimka river course landscape. The exposed location of the site provides an all-round visibility and presence of the building in the urban setting. Together with the future embankment development, the Opera will be connected with a spacious network of public promenades and squares.

Museum and Theatre Complex_Coophimmelblau1
Image courtesy of Coop Himmelb(l)au

The Museum and Theatre Complex is an open and transparent structure: A publicly accessible sculpture for visitors and residents of Kemerovo. The building integrates itself confidently into the surroundings and forms with its four main functions a recognizable ensemble. A graceful, flying Theatre Cloud, two Crystals for the Museum and the Art Centre, embrace the Public 24h Foyer on top of the Plinth. The elevated Public space distributes not only the visitors into the different functions, it also acts as a new communal meeting point for the city. Exhibitions in the Foyer, Events of different purposes and a Restaurant will add to the cultural life of Kemerovo.

Museum and Theatre Complex_Coophimmelblau4
Image courtesy of Coop Himmelb(l)au


In the center of the building, the heart of the project is located: an auditorium for 950 visitors including a stage tower and back of house areas. The additional functions, such as offices, VIP rooms and rehearsal rooms are arranged in the Cloud. Towards the outer side the public space is partially glazed and offers spectacular views of the surroundings. The plinth of the building extends throughout the site, due to the difference in altitude of the ground, the plinth is forming terraces, which (as well as the restaurant inside the building) can be used at any time of the day, also during holidays and leisure time.

more. www.coop-himmelblau.at

Museum and Theatre Complex_Coophimmelblau4
Image courtesy of Coop Himmelb(l)au
Museum and Theatre Complex_Coophimmelblau4
Image courtesy of Coop Himmelb(l)au
Museum and Theatre Complex_Coophimmelblau4
Image courtesy of Coop Himmelb(l)au

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


Nan Tien Education and Cultural…

Architecture | February 23, 2021

The Nan Tien Education and Cultural Centre is a tertiary facility and multicultural art gallery in Wollongong, Australia. Situated opposite of the Nan Tien Temple, the largest Buddhist temple in the southern hemisphere, the new building sits on the former site of a landfill bought by the Nan Tien Institute from the council for one Australian dollar. Read more


Hangzhou Olympic Sports Center by…

Architecture | February 18, 2021

Like many cities in China, Hangzhou is undergoing rapid urban change. While the city center historically developed around the West Lake area, opportunities for industry and commerce have shifted the city's expansion towards the Qian Tang riverfront. New construction has tripled the city's size in the past decade, creating a modern architectural fabric that is powerful in scale, yet still in need of public space. Read more


Isaac Julien. Lina Bo Bardi…

Art | February 6, 2021

Lina Bo Bardi - A Marvellous Entanglement is an enthralling tribute to the great Italian Brazilian architect Lina Bo Bardi by the English artist and filmmaker Isaac Julien Read more


Deakin Law Building by Woods…

Architecture | January 27, 2021

The new law building creates a major arrival point within the Elgar Road Precinct, providing a point of orientation, wayfinding and enhanced campus experience. It reinforces connectivity across the precinct, allowing for clearly defined movement for both pedestrians and vehicles. The number and mix of learning spaces have arisen from modeling and analysis as well as in depth stakeholder engagement to ensure that the project meets the needs of the Burwood campus over the next 10 years. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!