MVRDV COMPLETES MATRIX ONE | ITSLIQUID

MVRDV COMPLETES MATRIX ONE

Architecture | August 1, 2023 |

matrixone amsterdam 002
Image courtesy of © Daria Scagliola | MVRDV

MVRDV completes Matrix ONE
Location: Amsterdam, Holland
Status: Completed, 2023

The construction of Matrix ONE, the MVRDV-designed laboratory and office building in the heart of Amsterdam Science Park, is now complete. Serving as the main hub of the Matrix Innovation Center, the six-storey, 13,000-square-metre building provides the campus with key social spaces and amenities. Crucially, the project also pushes the envelope in sustainable design: from demountable construction, the “social stairs”, and solar energy generation to smart lighting and generous amounts of bicycle parking, it incorporates sustainable thinking from every possible angle. Matrix ONE meets ambitious Amsterdam targets for energy use and is certified BREAAM Excellent.

matrixone amsterdam 001
Image courtesy of © Daria Scagliola | MVRDV

The building’s users are also working on sustainability solutions: the University of Amsterdam’s SustainaLab works here on technologies for a sustainable future. Matrix ONE is the largest of seven buildings that now make up the Matrix Innovation Center, part of Amsterdam Science Park, where scientists and entrepreneurs work on sustainable solutions for current and future problems. Matrix ONE itself contains a mixture of science laboratories and offices for tech companies including Qualcomm and sustainability companies such as Photanol, Skytree, and the startup FUL Foods.

matrixone amsterdam 003
Image courtesy of © Daria Scagliola | MVRDV

As the main building of the Matrix Innovation Center, Matrix ONE aims to be a sustainable example for the other buildings in Amsterdam Science Park and beyond. The building is designed to be demountable. Simple connections such as screws and bolts allow elements to be detached and reused when various parts of the building are updated; even the building’s floors are made using prefabricated concrete slabs with no fixed connections, allowing them to be reused at the end of the building’s lifespan. The platform Madaster provides a comprehensive material passport system to give insight into the materials and products used and the CO2 storage for over 120,000 individual components.

matrixone amsterdam 004
Image courtesy of © Daria Scagliola | MVRDV

As a result, over 90% of the building’s materials can be reused again later. On the roof, 1,000 square metres of solar panels generate a portion of the building’s energy, while internet-connected lighting and heating fixtures help to reduce energy consumption (power for critical lab equipment runs on a separate circuit). With this combination of energy generation and reduced energy consumption, the building itself produces a significant proportion of the energy it consumes, and therefore meets the ambitious Amsterdam targets for energy performance. As the main building of the Matrix Innovation Center, Matrix ONE serves as the social hub of the campus.

matrixone amsterdam 005
Image courtesy of © Daria Scagliola | MVRDV

A key element of MVRDV’s design is the large “social staircase” immediately next to the main entrance on the building’s southern corner, which is conceptualised as a continuation of the zig-zagging paths that are found throughout the campus. With tribune style seating for presentations, tables for informal meetings, and coffee stations, these stairs bring together workers from different industries, allowing them to mingle and share ideas. The interior design for this space, developed by MVRDV in collaboration with up architecture, includes multiple lush green walls that are visible through the glass façade, while soft felt finishes elsewhere dramatically reduce sound reverberation, lending the social spaces a calm and intimate atmosphere.

matrixone amsterdam 006
Image courtesy of © Daria Scagliola | MVRDV

This social staircase is complemented by the building’s amenities, with a ground floor restaurant and a bar at the top of the staircase. These social features form “Club Matrix“, available for use by workers from all of the surrounding Matrix buildings. The building also includes an 100-seat auditorium, confirming Matrix ONE as a central hub for the creation and sharing of knowledge. “Matrix ONE offered an excellent opportunity for us to test a number of the carbon-reduction strategies we have long been investigating at MVRDV”, says MVRDV partner Frans de Witte.

matrixone amsterdam 007
Image courtesy of © Daria Scagliola | MVRDV

“The building is state-of-the-art now, but it also acknowledges that the state-of-the-art is constantly changing. So we made both the interior spaces and the technical installations that serve them as flexible as possible; offices can easily be modified to become labs and vice versa, and labs can be easily upgraded with new systems to accommodate changing standards. In the decades to come when the building is no longer cutting-edge, it will become a source to harvest materials from for other buildings. In the future, we hope this is how all buildings will work – and we’re excited to see Matrix ONE become a standard-bearer in our own office.”

matrixone amsterdam 008
Image courtesy of © Daria Scagliola | MVRDV

Matrix ONE also encourages users to lead a healthy lifestyle: the location of the social stair encourages people to use the stairs instead of the elevators, which are found deeper inside the building, accessed via the atrium. On the rear of the building, a secondary entrance includes access to a bicycle parking facility that is directly accessible and visible from the atrium, encouraging those who work in the building to cycle instead of driving. As a result of all of these sustainability and health measures, the building has received BREEAM-Excellent certification.

more. www.mvrdv.com

matrixone amsterdam 009
Image courtesy of © Daria Scagliola | MVRDV
matrixone amsterdam 010
Image courtesy of © Daria Scagliola | MVRDV

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below






    RELATED POSTS


    MOULON SCHOOL GROUP

    Architecture | July 6, 2024

    The group of schools is generously porous to the west, while the buildings on the other three sides create a protective envelope around the playgrounds. The different entrances (nursery school, primary school, leisure area) are all positioned on Moulon's pedestrian route and, as a result the group of schools establishes a close relationship with the public space. Read more


    SLUIS

    Architecture | June 14, 2024

    Located between the dense city and the vast landscapes on the edge of Amsterdam, the new Sluishuis is shaped by its complex surroundings at once close to large infrastructure and to small-scale urban settlements. Read more


    FLOATING GLASS MUSEUM

    Architecture | June 10, 2024

    Architecture firm Luca Curci Architects presents Floating Glass Museum, a groundbreaking project where the boundaries between art and nature blur and the water becomes a canvas for contemporary expression. The project has been conceived in collaboration with Giulia Tassi Design and an international team of architects and designers with the support of artificial intelligence. Read more


    TROPICAL MODERNISM: ARCHITECTURE AND INDEPENDECE

    Architecture | May 18, 2024

    The V&A will stage a major architecture exhibition on the architectural style of Tropical Modernism. In the late 1940s, British architects Jane Drew and Maxwell Fry Read more


    Sign up for our Newsletter.

    Enter your email to receive our latest updates!