New mechanics hall at EPFL by Dominique Perrault Architecture | ITSLIQUID

New mechanics hall at EPFL by Dominique Perrault Architecture

Architecture | June 1, 2016 |

New mechanics hall at EPFL by Dominique Perrault ArchitectureImage courtesy of Dominique Perrault Architecture

New mechanics hall at EPFL by Dominique Perrault Architecture

Science is the essence of the new ME building. With this architectural project using industrial components and data processing technologies while preserving the circulation network and the structural grid established by the original master plan, the mechanics hall is a new milestone in the history of the EPFL campus. Dominique Perrault Architecte / Steiner team’s project is an opportunity to reconsider the operation of the campus and the use of its central circulation axis, giving it a broader urban scope.

 

New mechanics hall at EPFL by Dominique Perrault ArchitectureImage courtesy of Dominique Perrault Architecture

 

The previous structure was constructed by the Zweifel + Stricker + Associates team in the early 70s, during the campus’ first phase of development. Since the early 2000s, in an effort to promote its top-level teaching, research and innovation activities, and to attract more international students, the EPFL itself undertook several redevelopment operations. The campus and the buildings were refurbished, including the ME building which had gradually become cramped and was rapidly deteriorating. The project of the architects aims to preserve the connecting axes that bridge the campus, while demolishing the aging halls.

 

New mechanics hall at EPFL by Dominique Perrault ArchitectureImage courtesy of Dominique Perrault Architecture

 

A new rectangular hall is wedged to the “bridge” buildings, which are left as is, save for a refurbishment of their two lower levels. Conceived as “a large-scale experimental playground”, the scheme consists of two wings connected by a large central atrium. In functional terms, the wings can be considered as two separate buildings, with their own technical and circulation networks. The materials used (raw concrete and metal walls, cement and PVC floors) favor a simple black-and-white palette in matt and glossy finishes. The opaque walls and glass screens create a set of perspectives into the depths of the building, turning any walk along the corridors into an original experience.

 

New mechanics hall at EPFL by Dominique Perrault ArchitectureImage courtesy of Dominique Perrault Architecture

 

Individual offices occupy a peripheral strip along the external façade. This one comprises a mesh that evokes an appropriate sense of mechanics and engineering at work. Its modules were pre-built in a factory before assembly, and are made up of two layers: an inner skin offering thermal insulation and soundproofing, and an outer envelope ensuring solar protection. They are divided into three vertical panels too, two of which can slide laterally, allowing them to be deployed in front of the glass panes.

 

more. perraultarchitecture.com

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


White Cave by 123 architects

Architecture | October 21, 2021

White Cave is a retail and gallery space on the first floor of a building surrounded by skyscrapers in central Beijing. The shop not only sells clothes, but various designer pieces such as furniture and paintings; and has been conceived as a flexible design to accommodate its unique wares, while still being functional. Read more


THE ABRAHAMIC FAMILY HOUSE BY…

Architecture | October 12, 2021

With an underlying concept of Diversity Within Unity, the project brings together a mosque, synagogue and church within a shared public park. The design of each religion's unique and specific worship space evokes the history, traditions, and rituals of the particular religion. Seen together, they form an integrated and unified whole. Read more


SAWA BY MEI ARCHITECTS AND…

Architecture | October 2, 2021

The innovative Rotterdam residential building SAWA has received the Green GOOD DESIGN™ Award 2021. The building was designed by Mei architects and planners on behalf of Nice Developers and ERA Contour. SAWA will be the first 50-meter-high fully wooden residential building in Rotterdam. An exceptional feature of the project is that the building will be built in CLT (cross-laminated timber), including the main supporting structure. Read more


SCOPE MIAMI BEACH 2021

Art | October 1, 2021

Celebrating its 20th year in Miami, it is with tremendous excitement that SCOPE returns to its iconic location on the sands of Miami Beach, nestled amongst the iconic architecture of Ocean Drive at 8th Street. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!