NORFOLK BURLEIGH HEADS BY KOICHI TAKADA ARCHITECTS | ITSLIQUID

NORFOLK BURLEIGH HEADS BY KOICHI TAKADA ARCHITECTS

Architecture | March 15, 2022 |

norfolk_koichitakada
Image courtesy of Scott Burrows

Norfolk Burleigh Heads by Koichi Takada Architects
Location: Burleigh Heads, Gold Coast, QLD
Status: Complete

Drawing inspiration from local Norfolk pines, the latest mixed-use residential project by Koichi Takada Architects is a sculptural and sympathetic addition to its coastal location in Burleigh Heads (Queensland, Australia). The organic, overlapping architectural curves and linear screening form the basis for this responsive building with passive design principles at play. Designed to appreciate the 1,012 square-meter beachfront sites on Goodwin Terrace at the southern end of Burleigh Heads Beach, the north-facing 10-story structure provides 15 unique apartments, two dual-level penthouses with private rooftop pools, and impressive ground floor wellbeing amenities for residents to enjoy the prime location year-round, including a gym, outdoor pool and sauna.

norfolk_koichitakada
Image courtesy of Scott Burrows

Located on a revered strip of Australian coastline – an architectural landscape that was left largely unaltered for almost three decades – it was vital that this development was respectful yet regenerative and at one with the pristine location. Fronting the Southern end of Burleigh Heads Beach, the expansive views up the coast and out to the ocean are framed by heritage-listed Norfolk Pine Trees, from which the project draws inspiration.

norfolk_koichitakada
Image courtesy of Scott Burrows

Its floating balcony slabs are strategically overlapped to provide shade to the outdoor spaces below, and sliding slatted screening can be positioned for privacy or protection from the elements in the same way the pinecone protects the Norfolk Pine’s seeds. Tapered slab edges project past glazed balustrades and curved lines of the balconies to reflect natural and ambient light deep into the apartments. Curved horizontal battens form a central spine of this sculptural building and accentuate the organic expression of the design. Acting as a sunshade element during summer, they also provide privacy while simultaneously playing to the strengths of nature in allowing for uninterrupted ocean views.

norfolk_koichitakada
Image courtesy of Scott Burrows

The design places great importance on framing the panoramic ocean views and making them backdrops to the open living spaces, using clean lines and natural materials, inspired by the east coast of Australia, to create a sense of invisible architecture. The apartment layouts maximize passive solar design and enhance beachside living; capitalizing on views, natural light and open plan living. North-facing apartments showcase 180-degree views of the coastline, each apartment arranged to benefit from cross ventilation and natural light. The living spaces open out to generous balconies with full-height sliding doors and retractable screens. Generous rooftop terraces are the private domain of the two top-level apartments, offering dining and entertainment areas, private lap pools and a lush, landscaped perimeter for each.

norfolk_koichitakada
Image courtesy of Scott Burrows

The materiality is informed by the surrounding landscape, the hues and textures of the sand, water, trees and sky make a building that sits comfortably within its beachside surroundings yet has its own identity. Natural timber floors through the apartments connect visually with the external spaces and allow living spaces to spill out to generous balconies, blurring the definition between inside and out.

more. www.koichitakada.com

norfolk_koichitakada
Image courtesy of Scott Burrows
norfolk_koichitakada
Image courtesy of Scott Burrows
norfolk_koichitakada
Image courtesy of Scott Burrows
norfolk_koichitakada
Image courtesy of Scott Burrows
norfolk_koichitakada
Image courtesy of Scott Burrows

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


KAOHSIUNG STATION BY MECANOO

Architecture | May 27, 2022

The new Kaohsiung Station is the crowning achievement of the massive Kaohsiung Metropolitan Area Underground Railway Project, which includes seven subterranean stations along a 9.75 km railway tunnel. It will be a true transportation hub integrating train, metro, local and intercity bus services, taxi and bicycle. Read more


Chengdu’s Museum of Natural History

Architecture | May 26, 2022

A celebration of Chengdu's modern ethos and historical legacy, the Museum of Natural History will transform the city's skyline and symbolize its innovative spirit. Read more


GRAND WORLD PHU QUOC WELCOME…

Architecture | May 17, 2022

Vinpearl Project is the welcome center of the Grand World Phu Quoc master-plan, which is the center of the massive Phu Quoc United Center. Read more


The Belgrade Philharmonic Concert Hall

Architecture | May 5, 2022

Following a year-long international competition led by the UNDP, London architecture studio AL_A has been selected to design the new Belgrade Philharmonic Concert Hall. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!