Paracas Museum | ITSLIQUID

Paracas Museum

Architecture | April 10, 2018 |

Paracas MuseumImage courtesy of Barclay & Crousse Architecture

Paracas Museum
Location: Paracas, Peru
Opening to the public: 2016

An archaeological museum must find the delicate balance between heritage conservation exposed and release to the public. A site museum, as the Paracas, acquires the additional challenge of having to integrate into the landscape that was the cradle of this culture, which is now part of the most important biological and landscaping reserve of the Peruvian coastal desert.

 

Paracas MuseumImage courtesy of Barclay & Crousse Architecture

 

The project is implemented practically on the ruins of what was its predecessor, destroyed by an earthquake in 2007. It retakes its rectangular geometry and compactness. A crack or flaw breaks in this volume, separating the museum and conservation spaces from the ones dedicated to interaction and learning – workshops, meeting rooms and services -. The different access to these spaces are located along this “crack”.

 

Paracas MuseumImage courtesy of Barclay & Crousse Architecture

 

A seemingly contradictory hybridization between the labyrinthine spatiality, used by the ancient Peruvians, and the fluid and dynamic contemporary spatiality, is explored in the interior. The environmental harshness of the Paracas Desert and the preservation requirements of the collection are solved with a “environmental regulator device“, that defines the architectural volumes and spaces. This device allows to provide controlled natural and artificial light, natural ventilation  and cooling, and act as a transition space between exhibition rooms. Its geometry reinterprets the motifs of the Paracas textiles, which were its most outstanding technological and artistic expressions.

 

Paracas Museum

Image courtesy of Barclay & Crousse Architecture

 

The museum is built entirely with salt-resistant reddish pozzolan cement. The exposed concrete and polished cement that constitute its materiality, blends with the neighboring red dunes. The patina left by builders in the polished cement give to the museum a ceramic look that resembles the pre-Columbian ceramics that are exposed inside.

Sandra Barclay, co-founder with Jean Pierre Crousse of Barclay & Crousse, has won the 2018 Architect of the Year Award for the Paracas Museum, designed by Barclay & Crousse.

more. www.barclaycrousse.com

 

 

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


Nan Tien Education and Cultural…

Architecture | February 23, 2021

The Nan Tien Education and Cultural Centre is a tertiary facility and multicultural art gallery in Wollongong, Australia. Situated opposite of the Nan Tien Temple, the largest Buddhist temple in the southern hemisphere, the new building sits on the former site of a landfill bought by the Nan Tien Institute from the council for one Australian dollar. Read more


Hangzhou Olympic Sports Center by…

Architecture | February 18, 2021

Like many cities in China, Hangzhou is undergoing rapid urban change. While the city center historically developed around the West Lake area, opportunities for industry and commerce have shifted the city's expansion towards the Qian Tang riverfront. New construction has tripled the city's size in the past decade, creating a modern architectural fabric that is powerful in scale, yet still in need of public space. Read more


Isaac Julien. Lina Bo Bardi…

Art | February 6, 2021

Lina Bo Bardi - A Marvellous Entanglement is an enthralling tribute to the great Italian Brazilian architect Lina Bo Bardi by the English artist and filmmaker Isaac Julien Read more


Deakin Law Building by Woods…

Architecture | January 27, 2021

The new law building creates a major arrival point within the Elgar Road Precinct, providing a point of orientation, wayfinding and enhanced campus experience. It reinforces connectivity across the precinct, allowing for clearly defined movement for both pedestrians and vehicles. The number and mix of learning spaces have arisen from modeling and analysis as well as in depth stakeholder engagement to ensure that the project meets the needs of the Burwood campus over the next 10 years. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!