Parametric Space by Zaha Hadid | ITSLIQUID

Parametric Space by Zaha Hadid

Architecture, Art, Design | July 9, 2013 |

Image courtesy of Kollision

Parametric Space by Zaha Hadid

Zaha Hadid has created Parametric Space at the Danish Architecture Center as part of a major exhibition entitled Zaha Hadid – World Architecture on her design process and work. The collection of designer objects, iterative models and photographic panels of work is meant to highlight the source of Hadid’s work as the manifestation of progressive digital and geometric universe.

Image courtesy of Kollision

The installation created specifically for the exhibit is an immersive parametric experience that responds to visitors’ movements in space with a dynamic projections of light and moving funnels. A collaboration with the design offices of Kollision, CAVI and Wahlberg, the dark space belies the expressive flux of the membrane-like ceiling and light particles inhabiting the surface of the architectural plane.

Image courtesy of Kollision

The room is rigged with two laser scanners that record information about exhibit-goers positions in space; a data set then processed to calculate the heights of four actuators that push and pull cylindrical volumes beneath the topside skin. The color and intensity of light articulates the cylinder height to create a total virtual surface. The experience of Parametric Space is intended to mimic the fundamentals of Hadid’s impossibly dynamic and still tangible built work – surrealistic in quality and a vivid product of contemporary architectural language.

Image courtesy of Kollision

Parametric Space for the exhibition Zaha Hadid – World Architecture at the Danish Architecture Centre, from 29 June – 29 September 2013.

more. www.dac.dk

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


Proposal for an Expo Pavilion…

Architecture | February 26, 2021

By imagining, making, communicating, and sharing within the pavilion's activity spaces on the ground, a bright and open future is revealed in the clouds above. We developed our concept for the pavilion to respond to the idea of communicating, openness, hospitality, and change. Read more


Private Home, Herengracht by Mokkō…

Design | February 26, 2021

In an art collector’s eclectic canal house apartment in the city center of Amsterdam, we designed and created a contemporary central living room inspired by Japanese aesthetics. The interior is designed for the client to retreat from the busy streets and from his collection of art, books and souvenirs. Read more


Nan Tien Education and Cultural…

Architecture | February 18, 2021

The Nan Tien Education and Cultural Centre is a tertiary facility and multicultural art gallery in Wollongong, Australia. Situated opposite of the Nan Tien Temple, the largest Buddhist temple in the southern hemisphere, the new building sits on the former site of a landfill bought by the Nan Tien Institute from the council for one Australian dollar. Read more


Hangzhou Olympic Sports Center by…

Architecture | February 7, 2021

Like many cities in China, Hangzhou is undergoing rapid urban change. While the city center historically developed around the West Lake area, opportunities for industry and commerce have shifted the city's expansion towards the Qian Tang riverfront. New construction has tripled the city's size in the past decade, creating a modern architectural fabric that is powerful in scale, yet still in need of public space. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!