Park Grove by OMA | ITSLIQUID

Park Grove by OMA

Architecture | September 27, 2018 |

Park Grove by OMA
Image courtesy of OMA

Park Grove by OMA
Status: Construction
Location: Coconut Grove, United States

A distinct community within Miami’s patchwork of neighborhoods, Coconut Grove offers an alternative to metropolitan downtown. A new typology of living has emerged in the Grove – one deeply connected with the local community yet offering the intimacy of a private retreat. As the last developable site in a string of large scale condos, offices and hotel buildings along the main waterfront thoroughfare Bay Shore Drive, the site possesses great potential and difficulties. This rare break in an otherwise impenetrable wall of towers is the only remaining connection point between Coconut Grove’s community scale and a series of civic assets along Biscayne Bay. Located at the nexus of the Miami’s urban grid and the bay’s edge, the site has the unique potential to be a seamless connection between the city and coast.

Park Grove by OMAImage courtesy of OMA

Can the new development facilitate a new type of luxury residential complex that embraces the multiple scales and qualities that intersect at this point?

OMA‘s design inverts the local trend of high-density massing and establishes a new approach to vertical living more attuned to Coconut Grove. The site’s porosity was preserved by distributing 1 million square feet of living between three towers across a five acre lot. Residents maintain a connection to Coconut Grove’s lush natural setting as they arrive at the landscaped plinth and ascend to units that enjoy views of Biscayne Bay.

Park Grove by OMAImage courtesy of OMA

An undulating plinth shapes amphitheater style entrances. A roof landscape creates a continuous grove over tiered amenities including storage, wine cellar, gym, screening room, wine cellar, and storage. From the lobby, five distinct circulation cores accommodate direct access into units. Asymmetrical cylindrical towers provide a diversity of unit floor plans, arranged on axis with the bay. Inspired by the organic shapes of the nearby barrier reefs, the curved plates contribute to optimized views while decreasing wind-loads and improving façade-to-area ratios. Panorama views merge interior with exterior – an attribute of local cottages.

Park Grove by OMA
Image courtesy of OMA

Sculptural perimeter columns bound each tower, directing views toward the bay and providing column-free living. The spacing of these columns addresses privacy requirements between towers, while the orientation of columns mitigates solar exposure. The tapering column profile creates a destabilizing, mirage-like effect from afar, while maximizing their connection to the faceted glass façade on a construction detail level.

more. www.oma.eu

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


Norton Museum of Art by…

Architecture | July 26, 2021

The Norton Museum of Art in West Palm Beach was built in 1941 to house the art collection of the industrialist Ralph Hubbard Norton and his wife, Elizabeth. The museum was laid out by the architect Marion Sims Wyeth as an elegant series of Art Deco inspired single storey pavilions around a central courtyard. Read more


SevenFriday

Fashion | July 22, 2021

Back in 2012, driven by this motto, Daniel Niederer founded SEVENFRIDAY. Founded and headquartered in Zürich, Switzerland, SEVENFRIDAY represents a life attitude, a lifestyle brand creating watches and eyewear with unique and iconic designs. Read more


LITTLE ISLAND

Architecture | July 20, 2021

Heatherwick Studio, MNLA, and Arup announced the Opening of Little Island in New York City, Unlocking Over Two Acres of Public Park and Performance Space Above Read more


Sweco’s Headquarters Stockholm by Sweco

Architecture | July 16, 2021

Sweco's head office in Stockholm is no typical workplace. Here, Sweco's architects, engineers and environmental experts work together to plan and design the societies and cities of the future. Together with the property owner, we have reshaped the Sweco Building in line with the company's philosophy and commitment to sustainability, energy conservation, creative encounters and continuous change. The building supports our way of working and enables us to show that we practice what we preach. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!