Pierre Paulin Retrospective at the Centre Pompidou | ITSLIQUID

Pierre Paulin Retrospective at the Centre Pompidou

Design | May 20, 2016 |

Pierre Paulin Retrospective at Centre PompidouImage courtesy of Centre Pompidou

Pierre Paulin Retrospective at the Centre Pompidou

Curated by Cloé Pitiot, the Centre Pompidou is presenting the first major retrospective devoted to the work of Pierre Paulin, a designer who left his mark on the second half of the 20th century, contributing to a new lifestyle. This retrospective exhibits key pieces that have never or rarely been shown to the public, including the Coupe aux Nénuphars, the Araignée ceiling light and the Bonheur du Jour desk, together with other now iconic items, like the Tripode Cage, the Mushroom and the Tongue.

 

Pierre Paulin Retrospective at Centre PompidouImage courtesy of Centre Pompidou

 

Designer and interior designer Pierre Paulin sculpted space, laid it out and “landscaped” it. His environments, furniture and industrial objects might be simple or spectacular, but were always conceived to serve the body, providing both comfort and cosiness. Pierre Paulin’s particular objects reflected his fascination with technical innovations, like the development of stretch textiles and injection moulding plastic. With over a hundred items of furniture, drawings, models and archives, the exhibition unfolds in a chronological circuit, with a series of stands highlighting Paulin’s collaborations.

 Pierre Paulin Retrospective at Centre Pompidou

Image courtesy of Centre Pompidou

 

Thanks to a remarkable donation from the designer’s family in 2015, the retrospective covers the entire 50 years of the designer’s career. This collection of furniture, archives, documents and drawings dedicated to his output, and particularly to his work during of the 50’s and 60’s, sheds light on how Paulin’s work came into being: from hand works to hand works, throught industrial design. Various re-edited items have been placed in the exhibition, where visitors can sit and experience this new lifestyle for themselves.

 

Pierre Paulin Retrospective at Centre PompidouImage courtesy of Centre Pompidou

 

Laurence Fontaine, the exhibition’s scenographer, has chosen Petra Blaisse and the team of Inside Outside to create a curtain especially designed for the occasion. Thought as a true sinuous panel inviting the visitor to move himself in the space, it is inspired by the stand facilities conceived by Pierre Paulin in the 60’s. Translucent or opaque materials, circular or linear cutouts allow the curtain to act as a screen. The device allows a playful game of shadow and light creating many visual impressions of the furniture, silhouettes of visitors or a panel of colors and moving shapes.

 

Centre Pompidou, Paris
Pierre Paulin
Until August 22, 2016

 

more. centrepompidou.en

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


LONDON CITY ISLAND BY GLENN…

Architecture | October 21, 2021

London City Island makes the most of its distinctive ‘island’ location where the River Lea bends for the last time just before it joins the River Thames. Read more


ALICE: CURIOUSER AND CURIOUSER

Design | October 17, 2021

The V&A’s landmark exhibition in 2021, Alice: Curiouser and Curiouser will celebrate one of the most iconic, imaginative and inspiring stories of all time. Read more


MITCHELL LANE HOUSE BY ROBERT…

Design | October 13, 2021

In its previous life, this home was a spatially challenged '80s specimen known as a "contemporary." But, while outdated, the house - an arrangement of three barn-like structures - had great bones and flow. So, instead of razing it, we entirely re-imagined and re-created it to appear as though it was built and designed from scratch. Read more


ERSKINE HOUSE BY KENNEDY NOLAN

Design | October 9, 2021

We approached Erskine House from a number of different angles. Our brief was to make alterations and additions to a substantial family home accommodated in a gracious Victorian dwelling with well-proportioned rooms. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!